Verkkouutiset

”Toivomukseni on, että kolmen viikon päästä voidaan purkaa pakotteita”

Pääministerin mukaan EU:n pakoteaikataulussa pysymisen taustalla on paineen luominen tulitauolle ja pysyvän rauhan suunnitelmalle Ukrainassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Alexander Stubb vastasi eduskunnan torstaisen kyselytunnin alussa Ukraina-kysymyksiin. Niitä esittivät muun muassa keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja perussuomalaisten Timo Soini. Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei ollut paikalla.

Sipilä tiedusteli, mikä on EU:n logiikka ajoittaa lisäpakotepäätös juuri tähän hetkeen ja miten pakotekierre saadaan katkaistua.

Pääministeri vastasi EU:n logiikan olevan paineen lisääminen, jotta saadaan aikaiseksi tulitauko ja pysyvän rauhan suunnitelma.

Hänen mukaansa EU kollektiivisesti ja yksimielisesti päätyi siihen, etteivät ehdot ole täyttyneet.

– Tulitauko ei ole sataprosenttisesti pitänyt. Itä-Ukrainassa kuolee sekä sotilaita että siviilejä. Huomio numero kaksi: rajanylityspaikkoja ei ole vieläkään luovutettu ukrainalaisille viranomaisille. Kidnapatut vangit – heitä ei kaikkia ole vapautettu, Alexander Stubb luetteli myöhemmälle kysyjälle.

Hänen vuoksi nämä seikat ovat kokonaistilannetta, joka johti lisäpakotteiden aikataulusta kiinni pitämiseen.

– Olen kanssanne samaa mieltä siitä, että tilanne ja aikataulu tässä kokonaisuudessa on herkkä. Varmasti historiankirjat sitten osoittavat, olimmeko pakotepäätöksessä oikeassa vai väärässä.

Stubb viittasi tuoreeseen uutiseen, että EU analysoi kolmen viikon päästä Venäjä-pakotteet.

– Minun toivomukseni on se, että siinä vaiheessa voidaan purkaa pakotteita, Alexander Stubb sanoi.

Hän toisti kysyjille, että exit-suunnitelma pakotekierteestä on tulitauko ja rauhansuunnitelma.

– Tavoitteina näillä pakotteilla on luoda lisäpainetta sille, että venäläiset joukot todellakin vetäytyvät Itä-Ukrainasta. Tavoitteena on se, että separatistit todellakin laskevat aseensa. Tavoitteena on se, että rajanylityspaikat annetaan ukrainalaisten huostaan, joille se kansainvälisen lainkin puolesta kuuluu.

Alexander Stubbin mukaan konfliktin suunta on ”huomattavasti parempi kuin mitä se oli kolme viikkoa sitten”.

– Haluan myös nostaa esille sen tosiasian, että yhtenäinen Euroopan unioni, yhtenäinen EU-linja, on meidän tuki ja turva. Tässä huoneessa moni puhuu EU:sta kolmannessa persoonassa: ”EU päätti jostain”. Ei päättänyt, vaan jokaisen päätöksen takana on suomalainen virkamies, suomalainen ministeri ja suomalainen kansanedustaja.

Hän sanoi uskovansa, että jos tulitauon osoitetaan pysyvän, pystytään pakotteita höllentämään.

– Todellakin toivon, että näin tapahtuu. Silloin nämä pakotteet olisivat olleet oikea-aikaisia ja täyttäneet tehtävänsä.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Timo Soinin mukaan asiassa on tosiasiallisesti laaja yksimielisyys.

– Tässä asiassa kaikki puolueet, tasavallan presidentti, eduskunta ja hallitus ovat olleet samaa mieltä. Onko näin?, Timo Soini kysyi kyselytunnin työjärjestyksen mukaisesti.

– Arvoisa herra puhemies! Kyllä on! Ja haluan myös hallituksen puolelta kiittää siitä, että olemme pysyneet tässä vaikeassa kysymyksessä yhtenäisenä, pääministeri Stubb vastasi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)