SS: Susia houkutellaan tahallaan asutuksen läheisyyteen

Luonnonsuojelijoiden mukaan susia ohjataan tahallaan asutuksen läheisyyteen kaatolupien saamiseksi, kirjoittaa Savon Sanomat.

  • sudet

    Ihmisen hajuun tottuneen suden karkottaminen asutuksen läheltä ei ole helppoa.

    ()

Susien tahallinen houkuttelu tai ajaminen ihmisasutuksen läheisyyteen on lehden mukaan myös poliisin tiedossa. Lisäksi laumoja pyritään hajottamaan ja pitämään liikkeellä.

Tarkoituksena on saada riittävän monta suden pihahavaintoa lyhyen ajan sisällä ja sitä kautta kaatolupia.

– Erittäin luotettavalta taholta on tällaista viestiä tullut. Tämä on ehkä vähän uusi ilmiö, ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista sanoo.

Poliisitoiminnan painopiste on siirtynyt luvallisen metsästyksen valvonnasta salametsästyksen valvontaan, jota tehdään yhteistyössä Metsähallituksen erätarkastajien ja rajavartiolaitoksen kanssa. Tavallisten kansalaisten vihjeet ovat tässä työssä tarpeen.

– Alue on todella iso – tuhansia ja tuhansia kilometrejä metsäautoteitä. Salametsästys on piilorikollisuutta, jonka paljastaminen on äärimmäisen vaikeaa, Pohjolainen kuvailee lehdessä.

Eläinkouluttaja Mervi Niemi Eläinkoulutuskeskuksesta pitää täysin mahdollisena, että asutuksen lähellä olevat haaskat totuttavat susia sekä asutukseen että ihmisiin.

– Suden hajuaisti on uskomattoman tarkka. Haaskan hajuun yhdistyvät haaskalle tulevan suden päässä kaikki muutkin hajut, jotka ovat systemaattisesti läsnä aina haaskan kanssa, eli esimerkiksi ihminen ja traktori. Jatkossa susi suunnistaa sinne, missä on ihmisen haju, koska siihen yhdistyy haaska eli ruoka, hän kertoo.

Tämän jälkeen pihasuden karkotus ei välttämättä olekaan helppoa. Karkotus ei toimi, jos kokemus hätyyttelystä ei suden mielessä yhdisty asutukseen ja ihmisiin.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.