Verkkouutiset

Laura Räty toivoo keskustan tukea – ”nyt byrokratia valitsee, ei ihminen”

Ministeri Laura Räty toivoo keskustan tukea raha seuraa potilasta -mallille sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty toivoo keskustalta tukea raha seuraa potilasta -mallille sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksessa. Rädyn tiedotteen mukaan hän puhui keskustan sosiaalipoliittisessa seminaarissa Tampereella.

Rädyn mukaan ihmisten valinnanmahdollisuuksien lisäämisessä ei todellakaan ole kyse julkisten palveluiden romuttamisesta tai yksityistämisestä.

”Tälläkin hetkellä julkisia sosiaali- ja terveyspalveluita tuotetaan jonkun muun kuin kunnan tai julkisen tuottajan toimesta. Nykyisen monituottajamallin heikkous kuitenkin on se, että byrokratia valitsee – ei ihminen. Ihmisen pitää voida saada vaikuttaa saamiinsa palveluihin”, Laura Räty toteaa.

Rädyn mielestä ihmisten vapautta valita palvelunsa voidaan parhaiten lisätä raha seuraa potilasta -mallin avulla. Mallissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden käyttäjä valitsee missä haluaa itseään hoidettavan. Palveluntuottajalle palvelusta maksettava korvaus perustuu pääasiassa yksikön valinneiden ihmisten määrään, ja korvaus maksetaan sekä yksityisille että julkisille palveluntuottajille samoin perustein.

Valinnanvapauden aito toteutuminen edellyttäisi Rädyn mukaan, että asiakas voi valita myös muita kuin kunnan tuottamia palveluja. Vaikka palvelujen järjestämisvastuu on jatkossakin julkisella sektorilla, palveluja voivat tuottaa sekä kunta, yritykset että järjestöt.

”Potilaille tärkeintä on laadukas ja sujuva hoito. Ei se, kuka palvelun tuottaa”, Laura Räty muistuttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)