Verkkouutiset

Grahn-Laasonen jätevesiasetuksesta: Siirtymäaika epärealistinen – muutos tulossa

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) esittää haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen siirtymäaikaa pidennettäväksi sekä lievennyksiä asetukseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sanni Grahn-Laasonen esittää jätevesiasetuksen siirtymäsäännöksiä muutettavaksi siten, että siirtymäaikaa jatketaan kahdella vuodella eli 15. päivään maaliskuuta 2018 saakka.

– Teetetyn selvityksen mukaan noin 120 000 kiinteistöllä muutostyöt ovat vielä tekemättä. On epärealistista ajatella, että nykyinen siirtymäaika riittäisi, hän sanoo.

Asetusmuutos lähtee lausunnolle tammikuussa. Valtioneuvoston hyväksyttäväksi se on tarkoitus saada vielä helmikuun aikana. Nykyinen siirtymäaika ulottuu 15. päivään maaliskuuta 2016 saakka.

Siirtymäajan pidentämisen lisäksi ympäristöministeri Grahn-Laasonen käynnistää lainsäädännön valmistelun haja-asutusalueiden ennen vuotta 2004 rakennettujen kiinteistöjen talousjätevesien käsittelyä koskevan lainsäädännön muuttamiseksi.

– Nyt käynnistyvässä lainsäädäntötyössä käydään läpi, voidaanko sellaiset kiinteistöt, jotka sijaitsevat niin sanotusti ”kuivalla maalla”, eli eivät ole ympäristönsuojelullisesti herkällä alueella vesistöjen äärellä tai pohjavesialueella, vapauttaa nykyisistä vaatimuksista. Näiden kuivan maan kiinteistöjen osalta velvoitteet uusia jätevesijärjestelmät lankeaisivat vasta remonttien yhteydessä, Grahn-Laasonen kertoo.

Ministerin mukaan jatkovalmistelussa on määriteltävä tarkemmin ”kuivan maan kiinteistöjen” kriteerit.

Valmistelussa tulee myös käsitellä oikeusturvanäkökulma, sillä hyvin monet ovat jo vaaditut muutokset tehneet.

– Jos on tehty huonoa lainsäädäntöä, sitä pitää pyrkiä korjaamaan, Grahn-Laasonen sanoo.

Nykyisessä lainsäädännössä on myös erilaisia poikkeuspykäliä, esimerkiksi ikään perustuen on mahdollista poiketa vaatimuksista.

Grahn-Laasonen on kuitenkin huolissaan siitä, että nykyisessä laissa olevat poikkeukset eivät ole kansalaisten keskuudessa tarpeeksi tunnettuja, eikä niiden soveltaminen kunnissa ole välttämättä yhdenmukaista.

– Täytyy arvioida, onko lainsäädäntöä tältä osin tarpeen selkeyttää, sanoo Grahn-Laasonen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)