Verkkouutiset

SDP:n Tuppurainen: vertaislainoista koitunut ongelmia, sääntelyä tarkasteltava

Kansanedustajan Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan vertaislainaamista koskevaa sääntelyä on tarkasteltava.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tytti Tuppurainen on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen, jossa hän pyytää selvitystä, onko hallitus tietoinen vertaislainamarkkinoiden koosta ja noudatettavista ehdoista. Lisäksi hän tiedustelee, onko hallituksella aikomusta uudistaa lainsäädäntöä.

Vertaislainamarkkinoilla sekä yksityiset henkilöt että (ei-finanssialan) yritykset lainaavat rahaa toisilleen. Lainanvälittäjinä toimivat vertaislainayhtiöt, jotka tarjoavat lainanantajille sijoitusmahdollisuuksia. Vertaislainaa voi hakea vertaislainayhtiöiden ylläpitämiltä verkkosivuilta.

Tuppurainen toteaa, että vertaislainaamisella on kuitenkin kääntöpuolensa.

Ilta-Sanomat uutisoi tammikuussa, kuinka Oulun kaupungin talous- ja velkaneuvonnassa on kohdattu tapauksia, joissa ihmisiä on joutunut velkaongelmiin. Vertaislainaa saa helposti, eikä lainanhakijoiden maksukykyä selvitetä. Velan määrät voivat olla hyvinkin suuria. Eräässä tapauksessa henkilöllä on ollut 180 000 euroa vertaislainoja, hän sanoo.

Huomioiden vertaislainojen yleistymisen ja julkisuudessa esiintyneet tiedot suurista lainasummista ja korkeista todellisista vuosikoroista, Tuppuraisen mukaan vertaislainamarkkinoiden lainsäädäntöä on syytä tarkastella tarkemmin.

– Tämän lisäksi esimerkiksi lainanantajille pitäisi selventää vertaislainaamisen riskit ja vertaislainamarkkinoita koskeva lainsäädäntö. On epäselvää, kuinka hyvin sijoittajana toimiva henkilö on tietoinen, ettei vertaislainamarkkinoilla luottotappioita kateta samalla tavalla kuin muussa sijoitustoiminnassa, Tuppurainen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)