Verkkouutiset

Kokoomus haluaa samppanjan ruokakauppoihin ”kellon ympäri”

Kokoomuksen puoluekokous hyväksyi aloitteen samppanjan saamisesta ruokakauppaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen puoluekokoukselle tehdyistä aloitteesta on usein joku noussut esille humoristisilla ansioillaan. Perinteinen aloite Suomen vaihtamisesta kuningaskunnaksi on usein toiminut hyvin tässäkin tarkoituksessa.

Lappeenrannan puoluekokouksessa Joensuun opiskelevien porvarien monarkia-aloite ei kuitenkaan herättänyt keskustelua.

Sen sijaan huomiota sai saman kaupungin eli Joensuun kokoomusnuorten aloite Samppanjat ruokakauppoihin. Siinä velvoitettiin toimimaan lainsäädäntötyön hyväksi, jotta samppanjan myynti ruokakaupoista kaikkina vuorokauden aikoina sekä mukaan myynti ravintoloista sallittaisiin.

”Koskaan ei voi tietää, milloin tilanne vaatii samppanjaa. Joensuun Kokoomusnuorten mielestä samppanjaa tulisi saada ruokakaupoista kellon ympäri. Suomen tulisi noudattaa eurooppalaista mallia ja mahdollistaa samppanjoiden myynti ruokakaupoissa. On kuluttajan edun mukaista, että tuotteita ei myydä valtion monopolin kautta. Kilpailun avaaminen näiden tuotteiden osalta laskisi hintoja, ja samalla toisi lisää verotuloja vähentyneen alkoholin matkustajatuonnin myötä. Alaikäisten alkoholinkäyttö on vähentynyt viimeisen 15 vuoden aikana, joten uudistuksella tuskin olisi radikaaleja muutoksia alkoholinkulutukseen. Aikuiset saavat juotavansa jo nyt Alkosta, jolla on edelleen asema vahvojen juomien ja erityistuotteiden myyjänä. Muuttamalla myyntikulttuuria vastaamaan paremmin eurooppalaista mallia voimme muuttaa alkoholin käyttöön liittyviä asenteita terveemmiksi”, nuorten aloitteessa todetaan.

Kokoomuksen puoluehallituksen vastausesityksessä todettiin, että ”Joensuun kokoomusnuoret esittää laajoja vapautuksia myyntiaikoihin ja -paikkoihin, mutta aloitteessa halutaan rajata nämä vapautukset vain samppanjaan. Vain yhtä tuotetta koskeva näin merkittävä vapautus olisi kaikella todennäköisyydellä niin vakavasti kilpailua vääristävä uudistus, että sen toteuttaminen tällaisenaan olisi mitä ilmeisimmin EU-oikeudellisesti mahdotonta. Tällä kaudella Kokoomus on hallituksessa ja eduskunnassa ajanut esimerkiksi päivittäistavarakaupassa myytävien juomien vahvuusrajan nostamista, jotta laajaan jakelutiehen saataisiin nykyistä helpommin esimerkiksi pienpanimoiden laatuoluet. Johonkin tiettyyn tuoteryhmään kohdistaminen asettaisi kuitenkin nämä tuotteet niin selkeällä tavalla muita parempaan asemaan, ettei toteuttamiskelpoista mallia käytännössä ole mahdollista tehdä.

Käytännössä selkein, tehokkain ja kilpailuneutraliteetin kannalta ongelmattomin tie on vahvuusrajan nostaminen yleisesti. Rajaamalla puolueen maltillisen vapautuslinjan koskemaan vain samppanjoita puoluekokous tekisi esimerkiksi kotimaisten pientoimijoiden toimintamahdollisuuksien vahvistamisen hyvin vaikeaksi”, puoluehallitus katsoi.

Lappeenrannan puoluekokouksen koeäänestäessä aloitteesta kuultiin salista melkoista kohinaa. Puoluehallituksen kanta hylättiin selvästi, eli Joensuun kokoomusnuorten aloite voitti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)