Opiskelijajärjestö kyselee: harjoittaako valtio koronkiskontaa?

Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK:n mielestä opintotuen takaisinperinnän maksuaikataulu on saatava aiempaa joustavammaksi.

  • LKS 20130912 - Kansaneläkelaitoksen toimisto Kampissa Helsingissä 13. maaliskuuta 2013. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

    Opiskelijajärjestön mielestä opiskelijan on aina voitava sopia Kelan kanssa joustava, elämäntilanteeseen sopiva maksuohjelma.

    ()

Moni korkeakouluopiskelija on saanut viime viikolla Kelalta postia opintotuen takaisinperinnästä. Takaisinperintä tehdään edellisen vuoden verotietojen perusteella. SAMOK:n mukaan tulojen reaaliaikaisen seurannan vaikeuden vuoksi moni opiskelija ylittää tulorajoja tahattomasti.

Opiskelijajärjestön mielestä opiskelijan on aina voitava sopia joustava, elämäntilanteeseen sopiva maksuohjelma.

– Takaisinperinnän kehitys on ollut viime aikoina päinvastaista. Esimerkiksi keväällä 2015 ilmeni, että Kela on tiukentanut takaisinmaksun ehtoja muun muassa toimeentulotuen piirissä olevilta. Pahimpana seurauksena voi olla myös luottotietojen menetys, SAMOK toteaa tiedotteessaan.

Surkuhupaisinta tiukoissa tulorajoissa ja takaisinperinnässä on kuitenkin valtion asettama peräti 15 prosentin korotus. Nyt Euribor-korkojen ollessa jopa pakkasen puolella, opiskelijat eivät voi hyväksyä posketonta korotusta.

Myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on esittänyt huolensa 15 prosentin korotuksen vaikutuksesta opiskelijoiden velkaantumiseen pikavippien kautta.

– On vielä ymmärrettävää, että ylimääräiset tulot laskutetaan pois, mutta opiskelijan rankaiseminen kiskurikorotuksella työnteosta ja yritteliäisyydestä tuntuu kohtuuttomalta, sanoo SAMOK:n puheenjohtaja Jemi Heinilä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.