Sdp:n Salonen: Vanhusten asiat jääneet palvelu-uudistusten paitsioon

Sdp:n kansanedustaja Kristiina Salonen haluaa, että eduskunta keskustelee vanhustenhoidon nykytilasta.

  • LKS 20120222 SDP:n kansanedustaja Kristiina Salonen eduskunnan täysistunnossa 22. helmikuuta 2012. Eduskunnassa on halua tukkia laista porsaanreikä, joka mahdollistaa seksuaalirikoksesta tuomitun työskentelyn lasten ja nuorten parissa. Yhteensä 101 kansanedustajaa on allekirjoittanut kansanedustaja Kristiina Salosen asiasta laatiman lakialoitteen. LEHTIKUVA / JARNO MELA

    Kristiina Salonen.

    ()

Sdp:n kansanedustaja Kristiina Salonen jätti perjantaina eduskunnan puhemiehistölle keskustelualoitteen vanhustenhoidon nykytilasta.

Salonen sanoo tiedotteessaan, että viimeaikaiset uutisoinnit vanhustenhoidon laiminlyönneistä eivät kerro koko totuutta mutta antavat signaalin päättäjille, että vanhuspalvelut ovat Suomessa yksi hyvinvoinnin keskeisistä kysymyksistä.

‒ Kotihoito ei voi olla ihmisten säilömistä asuntoihin. Sitä ei halua vanhus, hänen läheisensä eikä alan ammattilaisetkaan.

Tämän vuoksi on Salosen mukaan selvitettävä, mitä vanhuksen kotona ja tapahtuu ja onko hänen hyvä olla.

‒ Väestön ikääntymisen vuoksi apua tarvitsevan vanhusväestön määrä lisääntyy, ja eliniän pidetessä raskaan laitoshoidon tarve elämänkaaren lopussa kasvaa, hän sanoo.

Salonen harmittelee, että erilaisia sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksia on tehty viime vuosina niin kiinteästi, että keskustelu palvelujen laadusta ja sisällöstä on jäänyt eduskunnassa paitsioon.

‒ Keskustelulle vanhustenhuollon sisällöstä, laadusta, osaamisesta ja niiden kehittämisestä ei ole ollut laajamittaisesti sijaa eteenkään eduskunnan istuntosalissa, hän sanoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.