Verkkouutiset

Rokotusasiantuntija Ylelle: Harhakäsitykset ajavat mediassa tutkimustiedon yli

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijoiden mielestä tunteisiin ja harhakäsityksiin pohjaavat "musta tuntuu" -mielipiteet saavat mediassa suhteettoman paljon tilaa, kertoo Yle. Heidän mukaansa rokotuskeskustelussa on unohtunut rokotuksilla voitettujen tautien vakavuus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotusasiantuntijat joutuvat kamppailemaan verkossa ja mediassa leviäviä harhakäsityksiä vastaan, jotka perustuvat tieteellisen tiedon sijaan mielipiteisiin ja tunteisiin.

Asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalon mukaan rokotusvastaiset mielipiteet saavat mediassa suhteettoman paljon tilaa. Viranomaisten suositukset perustuvat hänen mukaansa vuosikausia kerättyyn tieteelliseen tutkimukseen kun taas vastapuolen argumentointi on usein ”musta tuntuu” -tasoa.

– Jos jutussa on haastateltu yhtä rokotevastaista, pitäisi suhteessa kertoa 99:n rokotuksiin myönteisesti suhtautuvan mielipide.

THL:n rokotusohjelmayksikön päällikkö, erikoistutkija Hanna Nohynek pahoittelee sitä, että usein keskustelussa unohtuu se, että rokotteet suojaavat taudeilta, jotka ovat ennen tappaneet ja vammauttaneet useita ihmisiä. Hänen mukaansa tämä johtuu siitä, että aikuisilla ei ole enää omakohtaisia kokemuksia esimerkiksi tuhkarokosta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)