”Hallituksen sisällä tuntuu olevan osittain vastakkaisia näkemyksiä katupartioista”

RKP:n Carl Haglund ja Mikaela Nylander kysyvät hallituksen kantaa katupartiointiin.

  • LKS 20151201 - RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund saapuu eduskunnan täysistuntoon Helsingissä 1. joulukuuta 2015. LEHTIKUVA Martti Kainulainen

    Carl Haglund.

    ()
  • LKS 20150922 RKP:n kansanedustaja Mikaela Nylander eduskunnan täysistunnossa 22. syyskuuta 2015, jossa hallitus vastasi opposition välikysymykseen koulutusleikkauksista. LEHTIKUVA Mikko Stig

    Mikaela Nylander.

    ()

RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund ja kansanedustaja Mikaela Nylander kertovat tiedotteessaan jättävänsä eduskunnassa hallitukselle kirjallisen kysymyksen katupartioiden toiminnasta.

Edustajat kysyvät, mikä hallituksen kanta on katupartiotoimintaan, ja mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä katupartioiden suhteen.

”Hallituksen sisällä tuntuu olevan osittain vastakkaisia näkemyksiä katupartioiden toiminnan suhteen”, Carl Haglund sanoo.

Hän luonnehtii sisäministeri Petteri Orpon (kok) ilmoittamaa kantaa selkeäksi ja tervetulleeksi. Oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) lausunto sen sijaan oli Haglundin mielestä tulkinnanvarainen.

Petteri Orpo kommentoi katupartioita torstaina. Hänen mukaansa katupartioinnissa on piirteitä ääriajattelusta, mikä ei lisää turvallisuutta. Jari Lindström on taas todennut, ettei ole kuullut partiointiin liittyvistä ongelmista.

"Jokaisella on tietysti oikeus liikkua ulkona. En näe siinä mitään ongelmaa niin kauan, kun pysytään lain puitteissa", hän kommentoi perjantaina Ylelle.

”Suomessa yleistä järjestystä valvoo ja ylläpitää julkinen valta, eli tässä tapauksessa poliisi. Katupartiotoimintaan liittyy selkeä riski siitä, että se voi johtaa oman käden oikeuteen ja väkivaltaan. Siksi olisi täysin välttämätöntä, että hallitus yksiselitteisesti toteaisi tämän, eikä antaisi enää tilaa tulkinnoille”, Haglund vaatii.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.