Verkkouutiset

Rikoksesta epäillyn saatava tieto oikeuksistaan kirjallisesti

Rikoksesta epäillyn ja syytetyn oikeus saada tietoa oikeuksistaan ja syytteen sisällöstä laajenee.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Joulukuun alusta voimaan tulevilla säännöksillä pannaan täytäntöön EU:n direktiivi tiedonsaantioikeudesta rikosoikeudellisissa menettelyissä. Direktiivi määrittelee tiedonsaantioikeutta koskevat vähimmäisvaatimukset, joita on sovellettava EU:n alueella.

Uudistuksen myötä vapautensa menettäneelle epäillylle on jatkossa ilmoitettava hänen oikeuksistaan kirjallisesti. Muulle kuin vapautensa menettäneelle epäillylle oikeuksista voidaan ilmoittaa joko suullisesti tai kirjallisesti.

Esitutkinta-asiakirjojen asianosaisjulkisuutta koskevaa sääntelyä on niin ikään tarkistettu direktiivin edellyttämällä tavalla. Esitutkintalakiin on lisätty säännökset, joista ilmenevät esitutkinnan asianosaisen tiedonsaantioikeuden laajuus ja rajoittamisen edellytykset oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin turvaamiseksi.

Lakimuutoksen jälkeen asianosaisjulkisuuden rajoittaminen edellyttää, että tiedon antamatta jättäminen on välttämätöntä erittäin tärkeän yleisen tai yksityisen edun vuoksi.

Niin ikään asianosaisen oikeutta tiedonsaantiin tai sen rajoittamista harkittaessa on otettava huomioon asianosaisen oikeus puolustautua asianmukaisesti tai muuten asianmukaisesti valvoa oikeuttaan oikeudenkäynnissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)