Verkkouutiset

Rajavartiolaitos oikeusoppineille: Maahantulon laittomuus ei rajoitu ulkorajalle

Rajavartiolaitos on kehottanut laivayhtiöitä toimiin rikosepäilyjen välttämiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Rajavartiolaitokselta tyrmätään oikeusoppineiden näkemykset siitä, että Rajavartiolaitos yrittäisi paikata tai kiristää lainsäädäntöä liittyen laittoman maahantulon järjestämiseen. Asia liittyy varustamoille ennen joulua lähetettyyn kirjeeseen, jonka sisältöä oikeusoppineet kritisoivat Helsingin Sanomissa.

– Kiistämme tämän. Emme ole asettuneet lainsäätäjän rooliin, sanoo oikeudellisen osaston apulaisosastopäällikkö Martti Ant-Wuorinen Rajavartiolaitokselta Verkkouutisille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ant-Wuorinen painottaa, että ”rikosvastuun mukainen laittoman maahantulon järjestäminen ei rajoitu ulkorajaliikenteeseen, vaan koskee myös sisärajat ylittävää liikennettä”.

Kirjeessä todetaan, että etenkin matkustaja-alusliikenteessä Suomen ja Saksan välillä on yleisesti tiedossa, että ”kyse on systemaattisesta ja osin organisoidustakin järjestelystä ulkomaalaisten saamiseksi maasta toiseen ilman maahantuloon vaadittavia asiakirjoja”. Reitin kautta on saapunut Suomeen syksyllä muutaman kuukauden ajan kuusi kertaa viikossa 20–30 ulkomaalaista ilman maahantuloon vaadittavia asiakirjoja.

– Se, mikä tekee tästä kyseisen laivayhtiön (Finnlines) kannalta ongelmallista on se, että he ovat tämän syksyn ajan säännönmukaisesti kiintiöittäneet tietyn määrän matkalippuja henkilöille, joilla ei ole maahantuloon vaadittavia asiakirjoja, Ant-Wuorinen sanoo. Kyse on ollut maksullisista matkoista, joita on järjestelty Saksan päässä.

Ant-Wuorinen korostaa, että poliisi ja Rajavartiolaitos eivät ole vaatineet vaan kehottaneet laivayhtiöitä harkitsemaan maahantuloon vaadittavien asiakirjojen tarkastamista, jotta rikosepäilyt eivät kohdistuisi laivayhtiöihin.

Lue myös: Tällainen on Rajavartiolaitoksen kohuttu kirje: ”Varustamo myy tietyn kiintiön mukaisesti matkalippuja”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)