Verkkouutiset

Kansanedustaja ihmettelee opetushallituksen opasta, jonka mukaan sukupuolia on enemmän kuin kaksi

Kansanedustaja Mika Raatikainen (ps.) ihmettelee kirjallisessa kysymyksessään opetushallituksen oppaan väitettä, että "sukupuolia on enemmän kuin kaksi".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Opetushallitus julkaisi joulukuussa 2015 oppaan Tasa-arvotyö on taitolaji – Opas sukupuolten tasa-arvon edistämiseen perusopetuksessa. Oppaan taustalla on laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta.

– Oppaassa käytetään ilmaisua ”sukupuolten tasa-arvo”, joka yleisesti ymmärretään naisten ja miesten välisenä tasa-arvona. Käsite ”sukupuolten tasa-arvo” hämärtyy oppaassa, koska siitä ei selviä, mitä oikeasti tarkoitetaan käsitteellä ”sukupuoli”, Mika Raatikainen sanoo.

Oppaassa todetaan: ”Tasa-arvokäsite kattaa myös sukupuolen moninaisuuden eli hyväksyy ajatuksen, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi.”

– Jos sukupuolia olisi useampi kuin kaksi, niin silloin niitä olisi ainakin kolme, eli pitäisi olla olemassa ”kolmas sukupuoli”, sanoo Raatikainen ja huomauttaa, että oppaan väitettä kolmannesta sukupuolesta ei perustella mitenkään.

– Jos sukupuoli-sanan merkitys perustuu ainoastaan abstraktiin ajatukseen, eikä kehosta todennettavissa oleviin ominaisuuksiin, niin on mahdotonta tietää, mitä käsitteillä ”sukupuoli” ja ”sukupuolten tasa-arvo” tarkoitetaan, ihmettelee Raatikainen ja jatkaa, että näin ollen on myös vaikea osoittaa, että annettava opetus edistäisi sukupuolten tasa-arvoa.

Oppaassa käytetään myös käsitettä ”sukupuolten moninaisuus”. Raatikainen huomauttaa, että käsitettä ei selitetä ja sen merkitys jää hyvin epämääräiseksi.

– Oppaan tulisi selittää, mitä ”sukupuolten moninaisuudella” tarkoitetaan. Opetuksessa käytettävän terminologian pitäisi olla aina helposti ymmärrettävää ja linjassa Kielitoimiston sanakirjan ja lainsäädännön kanssa. Tilanne ei ole selkeä opettajien, lasten tai lasten vanhempien kannalta, hän sanoo.

Raatikaisen mukaan Opetushallitus sekoittaa ja samaistaa käsitteiden sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti merkitykset. Ne tarkoittavat kuitenkin eri asioita.

Raatikainen on tehnyt opetusministerille asiasta kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy, miten ministeri perustelee sen, että opetushallituksen oppaassa väitetään ihmisen sukupuolia olevan enemmän kuin kaksi ja mitä opetushallitus tarkoittaa oppaassa käytetyllä käsitteellä ”sukupuolten moninaisuus” sekä aikooko ministeri ryhtyä toimenpiteisiin, jotta oppaan epäkohdat korjataan?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)