Verkkouutiset

Sisäministeri: Poikkeustilanteet vaativat järjestöjen ja viranomaisten yhteistyötä

Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut nopeasti aiempaa huonommaksi. Kun ympäristön ennustettavuus on heikentynyt, tulee yhteiskunnan varautumisen ja kriisivalmiuden olla kunnossa, sanoo sisäministeri Paula Risikko (kok.).
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Paula Risikko korosti Suomen Punaisen Ristin yleiskokouksessa lauantaina Helsingissä, että kansalaisten ja eri yhteisöjen omatoiminen varautuminen on yhteiskunnan kriisinkestävyyden perusta. Se on yksittäisten ihmisten ja kotitalouksien varautumista tilanteisiin, joissa normaali arki häiriintyy.

– Äärimäisissä häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa viranomaisten resurssit eivät koskaan riitä kaikkialle. Tässä tarvitaan jokaisen vastuunkantoa. Järjestöjen rooli on keskeinen. Tarvitsemme järjestöjä esimerkiksi tukemaan kansalaisten omatoimista varautumista, hän sanoi.

Risikko muistutti kansalaisjärjestöjen pitkästä ja arvokkaasta työstä viranomaisia ja kansalaisia hyödyttävissä projekteissa, kampanjoissa ja tapahtumissa sekä yhteiskuntaamme kohdanneissa kriiseissä.

Hyvänä esimerkkinä hän nosti esille SPR:n toiminnan syksyllä 2015 turvapaikanhakijoiden määrän voimakkaasti kasvaessa. Tuolloin SPR käynnisti rauhanajan suurimman kotimaan avustusoperaationsa.

– Operaatio on ollut konkreettinen voimannäyttö siitä, mihin viranomaisten ja järjestöjen välisellä yhteistyöllä kyetään – myös yllättävissä tilanteissa. Valmius toimintaan oli jo olemassa ja siihen oli varauduttu käytännössä jo vuosien ajan, Risikko sanoi.

Risikko muistutti, että vaikka sisäministeriön hallinnonalan viranomaiset työskentelevät vuoden jokaisena päivänä, jotta suomalaiset olisivat turvassa, iso osa turvallisuudesta huolehtimisen vastuusta kuuluu jokaiselle kansalaiselle.

– Jokainen voi omilla arjen valinnoillaan vaikuttaa sekä omaan, lähipiirinsä että Suomen turvallisuuteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)