Verkkouutiset

Velkasaatavien suuruus kasvaa – ministeriö haluaa kiristää pikavippien sääntelyä

Oikeusministeriö esittää muun muassa korkokaton ulottamista 2 000 euron suuruisiin ja sitä suurempiin luottoihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Oikeusministeriö tiedottaa, että ministeriö pohtii keinoja puuttua pikaluottoihin liittyviin ongelmiin lainsäädännön keinoin. Harkittavaksi esitetään muun muassa korkokattosääntelyn ulottamista myös 2 000 euron suuruisiin ja sitä suurempiin luottoihin.

Ministeriön muistion mukaan myös sääntelyn tehokkuuden varmistamiseen on syytä kiinnittää huomiota. Muistiossa esitetäänkin harkittavaksi muun muassa, että kuluttaja-asiamiehelle annettaisiin oikeus hakea seuraamusmaksun määräämistä, jos luotonantaja rikkoo kuluttajaluottoja koskevia kuluttajansuojalain säännöksiä.

Pikaluottoihin liittyviin ongelmiin on puututtu useilla asteittain koventuneilla lainmuutoksilla. Vaikutuksiltaan merkittävimpänä voidaan pitää vuonna 2013 voimaan tullutta lainmuutosta, jolla asetettiin korkokatto alle 2 000 euron suuruisille rahaluotoille. Korkokatto on tällä hetkellä 50 prosenttia.

Pikaluotoista kuitenkin aiheutuu kuluttajille edelleen velkaongelmia. Velkasaatavien suuruus on noussut lähes kaikissa ikäryhmissä, ja velkomustuomioiden määrä on vähentymisestään huolimatta edelleen merkittävä.

Muistio on lausuntokierroksella maaliskuun 2017 loppuun asti. Jatkotoimista päätetään sen jälkeen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)