Verkkouutiset

Piilevä hammastulehdus voi altistaa sydänsairauksille

Hampaan juurenkärjen tulehdus voi olla oireeton mutta se lisää sepelvaltimotaudin riskiä, osoittaa Helsingin yliopistossa tehty tutkimus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Piilevä tulehdus on hyvin yleinen, sillä jopa neljänneksellä suomalaisista aikuisista on vähintään yksi sellainen. Tulehdus havaitaan yleensä sattumalta röntgenkuvista.

– Potilaat, joilla oli hoitamattomia, juurihoidon tarpeessa olevia hampaita, sairastuivat sepelvaltimotautikohtaukseen 2,7 kertaa yleisemmin kuin potilaat, joilla ei ollut tällaisia hampaita, toteaa tutkija John Liljestrand Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Hampaan juurenkärjen tulehdus eli apikaaliparodontiitti, on elimistön puolustusreaktio hammasytimen mikrobi-infektiolle. Juurenkärjen tulehduksen tavallisin aiheuttaja on karies eli hampaiden reikiintyminen.

Nykyään tiedetään yhä enemmän suun tulehduksien yhteyksistä moniin kroonisiin yleissairauksiin. Esimerkiksi parodontiittia, joka on hampaita ympäröivien kudosten tulehduksellinen sairaus, ja joka johtaa elimistön matala-asteiseen tulehdukseen, pidetään sepelvaltimotaudin ja diabeteksen itsenäisenä riskitekijänä.

Hampaan juurenkärjen tulehdusta on tässä asianyhteydessä tutkittu verrattain vähän, vaikka sekin on ilmeisesti yhteydessä matala-asteiseen tulehdukseen.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että juurenkärjen tulehdukset olivat yhteydessä korkeisiin tavallisen aiheuttajabakteerin vasta-ainepitoisuuksiin seerumissa. Tämä osoittaa, että suun tulehduksien vaikutus ulottuu myös muualle kehoon. Tilastollisissa analyyseissä huomioitiin ikä, sukupuoli, tupakointi, tyypin 2 diabetes, painoindeksi, parodontiitti ja hampaiden lukumäärä sekoittavina tekijöinä.

Sydän- ja verisuonitaudit aiheuttavat maailmanlaajuisesti yli 30 prosenttia kuolemantapauksista. Niitä voi ennaltaehkäistä esimerkiksi terveellisellä ruokavaliolla, painonhallinnalla, liikunnalla ja tupakoimattomuudella.

Sydänterveyttä silmällä pitäen kannattaa ehkäistä ja hoitaa suun tulehdukset, koska ne ovat hyvin yleisiä ja usein oireettomia. Tulehtuneen hampaan juurihoito saattaa pienentää sydäntautiriskiä, mutta aiheesta tarvitaan lisätutkimuksia.

Tutkimus tehtiin Helsingin yliopiston Suu- ja leukasairauksien osastolla yhteistyössä Helsingin yliopistollisen keskussairaalan Sydän- ja keuhkokeskuksen kanssa ja julkaistiin Journal of Dental Research -tiedelehden tuoreessa numerossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)