Verkkouutiset

Ylen mittaus paikkoina tietäisi tällaisia suuria muutoksia eduskuntaan

Vihreät voittaisi 19 kansanedustajaa ja kokoomus kahdeksan kansanedustajaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yle Uutisten uuden puoluekannatusmittauksen luvut kertovat mahdollisista suurista muutoksista.

Verkkouutiset laski mittauksen mukaisen eduskuntavaalituloksen vaalipiiri kerrallaan, jos puolueen kannatus jakautuisi vaalipiireihin samassa suhteessa kuin edellisissä eduskuntavaaleissa.

Uusi eduskunta näyttäisi mittauksen tuloksilla tältä (muutos edustajapaikoissa vaaleista 2015):

Kokoomus 45 (+8)

Keskusta 41 (-8)

Sdp 36 (+2)

Vihreät 34 (+19)

PS 15 (-23)

Vas 12 (-)

Rkp 10 (+1)

KD 6 (+1)

Ahvenanmaa 1 (-)

ST/UV 0 (-)

Vihreät ohitti Ylen mittauksessa prosentuaalisessa kannatuksessa keskustan. Edustajapaikoissa vihreät kuitenkin keskustan ja Sdp:nkin taakse. Taustalla on vihreiden kannatuksen keskittyminen isoihin kaupunkeihin.

Ei ole tiedossa, miltä alueilta vihreiden kannatuksen kasvu nyt on tullut. Jos se on tullut alueilta, joilla vihreiden kannatus ei aiemmin ole ollut suurta, ei tilanteeseen pysty reagoimaan mikään laskenta- tai ennustemalli.

Sdp:n kannatus eduskuntavaaleissa 2015 oli 16,5 prosenttia. Nyt Yle mittasi Sdp:lle 15,9 prosenttia. Vaalimatematiikka yllättäisi tuomalla Sdp:lle kaksi lisäpaikkaa.

Ylen mittaustulos eroaa eduskuntavaalituloksesta 2015 suurempien puolueiden kohdalla seuraavasti: Kokoomus +2,6, vihreät +9,1, keskusta -3,8, Sdp -0,6, perussuomalaiset -8,9 ja vasemmistoliitto +0,6.

Paljon epävarmuutta

Mittauksessa on monella tavalla enemmän epävarmuutta kuin aiemmin. Haastatelluilta kysyttiin puoluetta eikä vaihtoehtoja annettu. Puoluekantansa ilmoitti vain 59,2 prosenttia.

Puolueen paikkojen määrään ei vaikuta vain puolueen oma kannatus, vaan myös muiden puolueiden kannatus – ja puolueiden lukumäärä. Muiden puolueiden kannatuksessa tapahtuneet muutokset voivat aiheuttaa sen, että paikkojen määrä kasvaa, vaikka kannatus pienenee.

Eduskuntavaaleissa 2015 kokoomuksen kannatus oli 0,5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin perussuomalaisten. Silti PS sai yhden kansanedustajan enemmän.

Syynä on se, että eduskuntavaaleissa käydään erillinen ja itsenäinen vaali joka vaalipiirissä erikseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)