Verkkouutiset

Petteri Orpo: Enemmistön asumiskustannuksia ei lasketa tukiasuntoja lisäämällä

Valtiovarainministerin mielestä ainoa kestävä keino asumiskustannusongelmaan on varmistaa riittävä asuntotuotanto.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Kuntavaalien alla kaikki puolueet lupaavat puuttua kohonneisiin asumiskustannuksiin. Tuoreimmissa avauksissaan useat puolueet ovat tarjonneet niin sanotun kohtuuhintaisen asuntotuotannon eli käytännössä kaupunkien omien vuokrataloyhtiöiden asuntotarjonnan lisäämistä ratkaisuksi asumisen korkeisiin kustannuksiin, valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kirjoittaa Verkkouutisten blogissaan.

Hänen mukaansa tässä sekoitetaan kaksi eri ongelmaa keskenään.

Orpon mielestä on selvää, ettei suomalaisten suuren enemmistön asumiskustannuksia pystytä laskemaan lisäämällä tuettua vuokra- tai omistusasumistuotantoa. Ainoa kestävä keino on hänen mukaansa varmistaa riittävä ja monipuolinen asuntotuotanto.

– Julkisia varoja olisi järkevämpää käyttää niin, että tuetun asuntotuotannon painopistettä siirrettäisiin vahvemmin erityisryhmien tukemiseen. Julkisen sektorin on ensisijaisesti turvattava niiden ihmisten asuminen, joilla on vaikeuksia saada asunto vapailta markkinoilta esimerkiksi maksuhäiriömerkintöjen vuoksi ja joita uhkaa asunnottomuus, Petteri Orpo linjaa.

Kasvukeskusten riittävästä asuntotarjonnasta on valtiovarainministerin mukaan huolehdittava, jotta kaupunkien kilpailukyky ja työvoiman sujuva liikkuminen voidaan varmistaa.

– Korkeat hinnat ovat indikaattori tarjontaa nopeammin kasvaneesta kysynnästä. Usein asumisen korkeaan hintaan tarjotaan ratkaisuksi mitä erikoisimpia julkisen sektorin väliintuloja hintasääntelystä aina monimutkaisiin tuotantotukimalleihin. Isossa mittakaavassa voimme vaikuttaa kaikkien kotitalouksien asumiskustannuksiin vain tarjontaa lisäämällä.

Hän nostaa esimerkiksi ”rullaava kaavoituksen”, joka mahdollistaisi kaavojen jatkuvan uudistamisen. Asuntojen autopaikkanormien ja kokosääntelyn keventäminen taas lisäisi pienten ja edullisten opiskelija-asuntojen tarjontaa.

– Tiukat säädökset usein syrjäyttävät varsinaisia asumisneliöitä ja nostavat asumisen hintaa. Kokoomus haluaakin antaa jatkossa enemmän vapauksia asunnon etsijöille yhdessä rakentajien kanssa määritellä todelliset tarpeensa tiukan normituksen sijaan.

Petteri Orpon mukaan valtio voi monella tapaa vaikuttaa rakentamisen ja asumisen kustannuksiin. Viime kädessä päätösvalta kaavoituksesta ja työkalut asuntotuotannon vauhdittamiseen ovat kuitenkin kuntien käsissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)