Verkkouutiset

Petteri Orpo IS:lle uuden reitin riskistä: Pakolaisvirta Suomeen voi kiihtyä

Sisäministerin mukaan reitin umpeutuminen Turkissa ja Balkanilla saattaa tarkoittaa, että pakolaisvirta siirtyy Venäjän kautta Baltiaan ja Suomeen, kertoo Ilta-Sanomat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että jos Turkin, Kreikan ja Länsi-Balkanin reitti, jota pakolaiset ovat tähän asti käyttäneet, menee umpeen, pakolaiset etsivät uuden reitin.

Tällöin vaihtoehtona on, että reitti siirtyy Venäjälle. Tämä tarkoittaisi mahdollisesti kiihtyvää pakolaisvirtaa Suomeen.

– Iso vaara on se, että olemme nähneet, että kun Balkanilla on rakennettu aitoja, ihmiset ovat alkaneet hakea uusia reittejä. Silloin voi olla, että ihmisiä alkaa tulla joko Valko-Venäjän läpi Eurooppaan tai Venäjän läpi Baltiaan tai Suomeen. Kyllä se lisää riskiä, että turvapaikanhakijoita tulisi paljon enemmän Suomeen, Orpo sanoo.

Petteri Orpo ei toisaalta usko, että Venäjä haluaa, että siitä tulee läpikulkumaa pakolaisvirroille.

– Venäjä tiedostaa tämän mahdollisuuden, mutta en usko, että Venäjä haluaa, että heistä tulisi läpikulkumaa ihan heidän oman turvallisuutensa tähden.

Alkuvuodesta ennätysmäärä ihmisiä on hakenut turvapaikkaa Lapin rajanylityspaikoilla.

Orpon mukaan Suomi käy jatkuvia neuvotteluja Venäjän kanssa, jotta laiton maahantulo idästä Suomeen pystyttäisiin pysäyttämään. Ministeri ei halua kesken neuvotteluiden ottaa kantaa väitteisiin, joiden mukaan Venäjä ohjailisi itärajan kiihtyvää turvapaikanhakijoiden virtaa.

– Olemme ilmaisseet Venäjälle tyytymättömyytemme nykytilanteeseen. Toivon, että löydämme ratkaisun Suomen ja Venäjän välisen rajan tilanteeseen lähitulevaisuudessa, Orpo sanoo.

Hänen mukaansa mahdollista on myös, että ihmisvirrat siirtyvät keskisen Välimeren reitille Libyasta Italiaan tai Espanjaan.

Ministeri uskoo, että Eurooppa ei tule kestämään sitä, jos pakolaistilanne kehittyy tänä vuonna samanlaiseksi kuin viime kesänä ja syksynä.

– Tulijoiden määrän kasvu on huikea, ja siksi niiden ponnisteluiden, joita käydään Syyrian sodan ratkaisemiseksi, Turkin kanssa sopimuksen aikaansaamiseksi ja Kreikan rajavalvonnan pystyttämiseksi, on pakko onnistua, Orpo sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)