Verkkouutiset

”Tappio suomalaiselle olutkulttuurille” – lakiesitys kuumentaa tunteita

Sopimusvalmistuksen kieltäminen pienpanimoilta voisi tarkoittaa katastrofia monelle valmistajalle, Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen sanoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pienpanimoiden verohuojennusta koskevaan lakiesitykseen kaavaillaan muutosta, joka kieltäisi sopimusvalmistuksen.

Lex Laitilaksi Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan mukaan kutsuttu lakiesitys on kiireellisessä käsittelyssä lisäbudjettilakina. Heikki Kähkösen mukaan päätöskäsittely on kuitenkin nyt pahimmassa tapauksessa siirtymässä vaalien yli.

Samalla pohditaan muutosta, joka kieltäisi sopimusvalmistuksen.

”Se tarkoittaisi katastrofia monelle pienelle valmistajalle sekä mukavassa myötätuulessa olevalle moniarvoiselle olutkulttuurille”, Kähkönen kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Hänen mukaansa lakiesityksestä käytävän kiistelyn keskiössä on riita kolmea suurinta panimoa sekä muutamaa pienpanimoa edustava Panimoliiton ja suurimman pienpanimon Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan välillä.

Panimoliiton mukaan pienpanimorajan nostaminen 15 miljoonaan litraan nykyisestä 10 miljoonasta litrasta aiheuttaisi kilpailun vääristymistä. Laitila saisi sen mielestä kohtuutonta kilpailuetua muun muassa kilpailussa kauppojen omien tuotemerkkien välillä.

Lakimuutoksessa esitetään pienpanimoille porrastettuja alkoholiverohelpotuksia. Pienpanimoiden verohelpotusraja ei nousisi nykyisestä 10 milj. litrasta, mutta pienintä 10 prosentin veroetua ei menettäisi, vaikka raja ylittyisi aina 15 miljoonaan litraan saakka.

Sopimusvalmistus on monen elinehto

Kansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr.) otti tiistaina Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston kokouksen jälkeen blogissaan kantaa sopimusvalmistuksen kieltämiseen.

”Minä en näe perusteita antaa verotukea pienpanimoissa valmistettavalle Pirkka-oluelle. Pienpanimon pitäisi olla itsenäinen ja tuottaa omaa tunnistettavaa olutmerkkiään. Ei se mitään olutkulttuuria edistä”, Soininvaara totesi.

”Pienpanimoiden verohuojennuksessa isojen panimoiden tuotteiden lisenssivalmistus on kielletty, mutta Soininvaaran logiikalla samalla kaikki pienpanimoiden sopimusvalmistus olisi myös kiellettävä”, Kähkönen vastaa.

Hänen mukaansa tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, ettei sopimusvalmistusta voitaisi kieltää vain suurilta kauppaketjuilta, vaan lain pitäisi koskea kaikkia yrityksiä kokoon ja taustaan katsomatta.

”Siihen loppuisivat kertaheitolla ravintoloiden, matkailukeskusten ja jopa Presidentinlinnan omat tuotemerkit sekä niin sanotut mustalaispanimot (panimo, jolla ei ole omia panimolaitteita). Juuri sopimusvalmistus on monen aivan pienimpien eli muutamia kymmeniä tuhansia litroja vuodessa valmistavien käsityöpanimoiden elinehto ja keskeinen tulonlähde”, Kähkönen kertoo.

Kähkönen varoittaa, mihin asian käsittelyn lykkääntyminen voi johtaa.

”Silloin monen kasvuyrityksen investointisuunnitelmat menevät jäihin ja jo investointinsa tehneet pienpanimot eivät saakaan heille luvattua lisähuojennusta.”

Kähkösen mukaan epävarmuus asettuu aivan pienempien yritysten harteille, etenkin jos sopimusvalmistus ollaan kieltämässä samalla.

”Sen seurauksena on odotettavissa jopa monien pienimpien yritysten lopettamisia sekä uusien syntymisten lykkääntymisiä. Se olisi melkoinen tappio koko suomalaiselle moniarvoisuuteen perustuvalle olutkulttuurille”, Kähkönen kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)