Verkkouutiset

IS: Näin hovioikeus perusteli raiskaajamurhaajan vapauttamisen

Päätösselosteen mukaan vangin vankeusajan pituus puolsi vapauttamista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ilta-Sanomat on julkaissut Helsingin hovioikeuden julkisen selosteen elinkautisvangin ehdollisesta vapauttamisesta. Kyse on suurta huomiota herättäneestä raiskaajamurhaajan tapauksesta.

Hovioikeus toteaa, että sen käytettävissä oli vangin hakemuksen ja rikosseuraamuslaitoksen ei-puoltavan lausunnon lisäksi muun muassa Turun vankilan ja Psykiatrisen vankisairaalan lausunto. Hakijaa kuultiin suullisessa käsittelyssä.

Oikeus toteaa selosteessa, että hakija tuomittiin elinkautiseen vankeuteen hänen surmattuaan 10.11.1995 Tampereella hänelle entuudestaan tuntemattoman 15-vuotiaan naispuolisen uhrinsa lyömällä ja viiltämällä tätä teräaseella useita kertoja. Vankeusaikana hakija oli selosteen muka 2008 tuomittu vankeusrangaistukseen muista rikoksista. Selosteessa ei mainita, että viimeisin näistä oli nelivuotiaan lapsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö.

Hovioikeuden seloste toteaa hakijan olleen vapautensa menettäneenä 19 vuotta 6 kuukautta. Oikeuden mukaan hänen tekonsa laatu puhuu vapauttamista vastaan, ”mutta hänen vankeusaikansa pituus puoltaa vapauttamista, kun se ylittää olennaisesti elinkautisen vankeusrangaistuksen 12 vuoden vähimmäisajan”.

– Hakijan vankeusaikanaan tekemiä rikoksia ei enää ajan kulumisen vuoksi voitu pitää painavana esteenä vapauttamiselle, hovioikeus totesi.

– Hovioikeus arvioi, että hakijan selviytymistä vankilan ulkopuolella tukee hänen sosiaalinen verkostonsa ja myös se, että hän on vankeusaikana opiskellut. Hakija ei käytä alkoholia eikä hänellä ole päihteidenkäyttöhistoriaa, mitkä olivat myönteisiä seikkoja vapauttamisharkinnassa.

”Kaikkia vapauttamisharkinnassa vaikuttavia seikkoja kokonaisuutena punnitessaan hovioikeus katsoi, että hakija voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen ja määräsi vapauttamispäiväksi 1.9.2016”, selosteessa todetaan.

Hovioikeuden ratkaisu ja oikeudenkäyntiasiakirjat ovat pääosin salassa pidettäviä.

Ilta-Sanomien mukaan asiantuntijat katsovat vapautuvalla miehellä olevan korkean riskin uusia väkivaltateko. 40-vuotias mies on määrätty vankilasta vapautuessaan karkotettavaksi. Mies oli valittanut karkottamispäätöksestä oikeusasteisiin.

Aiemmin on uutisoitu, ettei mikään maa suostunut ottamaan miestä vastaan. Ulkomaalaisviraston mukaan mies voidaan kuitenkin karkottaa Somalimaan ja Puntlandin alueelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)