Verkkouutiset

Norjan ja USA:n johtajat Urho Kekkosesta salaisessa muistiossa: ”Rohkeampi kuin kukaan Suomen historiassa”

Norjan pääministeri ylisti Suomen presidenttiä 1979 amerikkalaisille tiedustelukeskustelussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Wikileaks julkaisi alkuviikosta suuren määrän vuoden 1979 USA:n diplomaattisähkeitä. Verkkouutiset julkaisi osin niiden perusteella kertomukset Linnan juhlien erikoisista tapahtumista 60-vuotisjuhlavuonna 1977 tässä ja tässä.

Sähkeissä on mukana myös Suomea sivuava amerikkalaismuistio huhtikuulta 1979. Siinä kerrotaan, miten USA:n varapresidentti Walter Mondale tapaa 2,5 tunnin ajan Norjan hallituksen johtoa.

Yhdeksi keskustelunaiheeksi sanotaan ”Norjan intressit toimimisen varmistamiseksi Suomessa (Urho) Kekkosen jälkeisenä aikana”.

Keskustelussa kerrotaan olleen myös rajoitetumpi osuus, jolloin paikalla olivat vain kolme amerikkalaista sekä Norjan pääministeri ja ulkoministeri. Varapresidentti Mondalen kerrotaan ilmaisseen kiitollisuutensa Norjan yhteistyölle tiedusteluasioissa.

”(Pääministeri Odvar) Nordli korosti Norjan intressiä säilyttää toimiva Suomen asema, joka on hiljaisuudessa lännelle myönteinen, molemminpuolisessa suhteessa Neuvostoliittoon. Hänen mukaansa neuvostoliittolaiset käyttävät jokaisen mahdollisuuden ’nivoakseen Suomen tiukemmin ja tiukemmin’ ja että läntinen yhteistyö on olennaista estämään tuon prosessin meneminen liian pitkälle”, muistiossa todetaan.

”Nordli osoitti ihailunsa Kekkosen rohkeudelle — ’rohkeampi kuin kukaan mies Suomen historiassa’ — ja ilmaisi huolensa Suomen Kekkosen jälkeisestä ajasta. Hän lisäsi että suomalaiset tietävät Norjan Nato-jäsenyyden olevan tärkeä tekijä pidettäessä yllä edullista itä-länsi -tasapainoa”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)