MTV: Presidentin mukaan raja-asiassa edetään askel kerrallaan

Presidentti Sauli Niinistö korostaa, ettei turvapaikanhakijoiden rajanylityksistä Pohjois-Suomessa tule tehdä poliittista kysymystä.

  • LKS 20160126 Presidentti Sauli Niinistö tutustui Säkylän varuskuntaan 26. tammikuuta 2016. Taisteluharjoituksesta kertoo kapteeni Juha Mäkinen. STR / LEHTIKUVA Jussi Partanen

    Presidentti Sauli Niinistö tutustui tiistaina Säkylän varuskuntaan.

    ()

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Venäjältä saapuvista turvapaikanhakijoista ei tule tehdä poliittista kysymystä. Hän kertoi tiistaina maakuntavierailulla Laitilassa toivovansa, että Suomen ja Venäjän väliset ministeritapaamiset selventävät tilannetta.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) keskusteli asiasta tiistaina Venäjän sisäministerin Vladimir Kolokoltsevin kanssa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puolestaan tapaa perjantaina kollegansa Dmitri Medvedevin.

Presidentin lausunnosta raportoi MTV.

Itärajan yli Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on lisääntynyt, ja turvapaikkaa on tähän mennessä hakenut yli sata ihmistä viikossa. Presidentti kertoo olevansa huolissaan, mutta ei esitä rajaliikenteen rajoittamista. Sen sijaan rajan yli tulevien turvapaikanhakijoiden suhteen olisi viisainta edetä askel kerrallaan, eikä politisoida kysymystä liikaa. Presidentti toivoo, että ministeritapaamiset selventävät tilannetta.

– Edetään askel kerrallaan. Yritetään selvittää tapaamisten kautta, mikä on venäläisten kanta asiassa, ja puhutaan sitten lisää. Minusta on asian kannalta viisaampaa, että emme nyt kovin paljon julistele meidän suunnitelmiamme, presidentti Niinistö totesi MTV:n haastattelussa.

Presidentti tapasi viime viikolla Norjan johtoa Davosin talousfoorumissa Sveitsissä, jossa hän kertoo keskustelleensa raajatilanteesta. Niinistön mukaan sekä Norjan pää- että ulkoministerillä oli hyvin selkeä linja sen suhteen, että Norja onnistuu lopettamaan turvapaikkaliikenteen Norjaan päin sen ansiosta, että he eivät nostaneet siitä poliittista kysymystä.

– Koko ajan taustalla neuvoteltiin, ja viime kädessä viranomaiset sopivat asian keskenään.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.