Presidentti Niinistö: Suomi ja Japani rakentavat strategista kumppanuutta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskusteli Suomen ja Japanin välisestä yhteistyöstä Japanin pääministerin Shinzo Aben kanssa.

  • Presidenttipari vieraili Kiotossa Kinkaku-jin eli kultaisen paviljongin temppelissä.

    ()

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomi ja Japani rakentavat uutta strategista kumppanuutta, johon sisältyy yhteistyön tiivistäminen niin poliittisissa suhteissa kuin talouden, tieteen ja teknologian, koulutuksen ja tasa-arvon aloilla sekä arktisissa kysymyksissä.

Niinistö tapasi torstaina Tokiossa Japanin pääministerin Shinzo Aben. Tapaamisen yhteydessä annettiin yhteinen julkilausuma strategisesta kumppanuudesta.

Presidentti Niinistö on puolisonsa Jenni Haukion kanssa virallisella vierailulla Japanissa 7.-11. maaliskuuta 2016. Aiemmin torstaina presidenttiparin ottivat vastaan Japanin keisari Akihito ja keisarinna Michiko.

Presidentti Niinistön mukaan Suomen ja Japanin kahdenväliset suhteet ovat erinomaiset ja ne perustuvat yhteisiin arvoihin, luottamukseen ja keskinäiseen kunnioitukseen.

Taloudessa Japani on hänen mukaansa Suomelle yksi keskeisimmistä kumppanimaista EU:n ulkopuolella ja merkittävä investoija.

"Japanilaiset ovat tehneet useita suuria investointeja suomalaisiin yrityksiin viime vuosina ja ne ovat osoittautuneet menestyksekkäiksi", presidentti Niinistö totesi presidentinkanslian tiedotteen mukaan lehdistötilaisuudessa tapaamisen jälkeen.

Päämiehet keskustelivat myös turvallisuuspoliittisen yhteistyön vahvistamisesta. Presidentti Niinistö piti myönteisenä Japanin suunnitelmaa osallistua aiempaa enemmän kansainväliseen kriisinhallintaan.

Keskustelussa oli esillä myös kansainvälinen tilanne ja alueelliset kysymykset, kuten Pohjois-Korea ja Etelä- ja Itä-Kiinan merien kiistat sekä Euroopan turvapaikanhakijatilanne ja Venäjä-suhteet.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.