Verkkouutiset

Suomalaisista 87 prosenttia käyttää internetiä

Suomalaisista 16–89-vuotiaista 87 prosenttia käyttää nettiä ja 68 prosenttia käyttää sitä monta kertaa päivässä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kuluvana vuonna 29 prosenttia käytti nettiä tablettitietokoneella kodin ja työpaikan ulkopuolella. Ostoksia netin kautta tekevien väestöosuuden kasvu pysähtyi 46 prosenttiin, kertoo Tilastokeskuksen Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö -tutkimus.

Henkilökohtaiset ja mobiilit laitteet yleistyvät Suomessa nopeasti. Tablettitietokone oli käytössä tänä keväänä 42 prosentissa talouksista, kun vuotta aiemmin osuus oli 32 prosenttia.

Älypuhelinta käytti 69 prosenttia suomalaisista. Vuonna 2014 sellainen oli käytössä 63 prosentilla. Laitekannan muutoksen seurauksena yhä useammassa taloudessa on käytössä monta nettiliittymää.

Internetin käyttäjien osuus kasvaa enää vanhimmissa ikäryhmissä. Netin käyttäjien osuus koko 16–89-vuotiaasta väestöstä nousi tänä vuonna prosenttiyksikön 87 prosenttiin.

Henkilökohtaisten ja mobiilien laitteiden yleistymisen myötä suomalaiset käyttävät internetiä yhä useammin. Nettiä monta kertaa päivässä käyttävien osuus nousi edellisestä vuodesta neljä prosenttiyksikköä 68 prosenttiin suomalaisista. Alle 45-vuotiaista peräti yhdeksän kymmenestä käyttää nettiä useasti päivässä.

Uusilla laitteilla käytetään nettiä yhä tavanomaisemmin myös liikkeellä ollessa. 29 prosenttia suomalaisista oli käyttänyt tablettitietokoneella nettiä kodin ja työpaikan ulkopuolella viimeisten kolmen kuukauden aikana. Matkapuhelimella niin oli tehnyt 62 prosenttia.

Yleisimmin internetiä käytetään viestintään, asioiden hoitoon ja medioiden seuraamiseen. Tutkimuksessa kysytyistä käyttötarkoituksista yleisin oli sähköposti, jota oli käyttänyt 81 prosenttia suomalaisista. Lähes yhtä yleistä oli pankkiasioiden hoitaminen (80 %).

Verkossa ostoksia tekevien osuus väestöstä ei enää kasvanut. Viimeisten kolmen kuukauden aikana netistä ostaneiden osuus laski edellisestä vuodesta kaksi prosenttiyksikköä 46 prosenttiin. Osuus laski lähes kaikissa ikäryhmissä.

Vaalikoneet ovat Suomessa suosittuja ja 45 prosenttia 18–89-vuotiaista suomalaisista käytti vähintään yhtä vaalikonetta ennen 2015 eduskuntavaaleja. Yleisimmin vaalikonetta käyttivät 25–34-vuotiaat, joista 69 prosenttia oli hakenut koneella sopivaa ehdokasta.

Vaalikonetta käyttäneiden osuus on sitä alhaisempi, mitä vanhemmasta ikäryhmästä on kyse. Vaalikoneet myös vaikuttavat äänestäjiin, enemmän ehdokkaan kuin puolueen valintaan. Vaalikoneen käyttäjistä 17 prosenttia koki, että koneen käyttö oli vaikuttanut ehdokkaan valintaan paljon ja jonkin verran 38 prosentilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)