Verkkouutiset

Helmikuussa 564, mutta maaliskuussa kaksi turvapaikanhakijaa – näin itärajan outoa ilmiötä selitetään

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan itärajan turvapaikanhakijavirran järjestäjistä ei ole varmaa tietoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen itärajalla koettiin viime vuodenvaihteessa erikoinen ilmiö. Aiemmin turvapaikanhakijoiden osalta hiljaisen rajan yli alettiin yllättäen tulla maahan sankoin joukoin.

– Tilanne johti välittömästi rajasopimuksemme mukaisiin rajan-viranomaisten välisiin normaaleihin, mutta tihennettyihin neuvottelukontakteihin. Tavoitteena oli tilanteen normalisointi ja syiden selvittäminen. Laittoman maahantulon mahdollisia organisoijia ja rahastajia etsittiin, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoo Verkkouutisille.

Maahanmuuttoviraston tilastot ovat kuvaavia. Ne alkavat syyskuusta 2015. Ennen sitä lukua ei pidetty, koska tulijoita ei juuri ollut.

Syyskuussa turvapaikanhakijoita oli viisi, lokakuussa 24, marraskuussa 208 ja joulukuussa 406. Tammikuussa 2016 turvapaikanhakijoita tuli jo 525 ja helmikuun aikana 564.

– Kun tilanne ei alkanut selkiintyä, alettiin etsiä, neuvotella, seuraavaa ratkaisukeinoa rajasopimuksesta, eli määräaikaista rajoittamista kansallisuuksien perusteella. Samanaikaisesti molemmat valtiot aktivoivat mahdollisten rikollisten kiinnisaamista, Päivi Nerg toteaa.

Suomi ja Venäjä solmivat väliaikaisen rajasopimuksen. Se astui voimaan huhtikuussa. Sopimuksen perusteella rajanylitys Lapin itärajalla sallittiin vain suomalaisille, venäläisille ja valkovenäläisille. Tähän mennessä itärajalta oli tullut Suomeen marraskuun 2015 ja helmikuun 2016 välisenä aikana yhteensä peräti 1 703 turvapaikanhakijaa.

– Sopimus syntyi ja tilanne rauhoittui ensimmäisen viikon aikana, Nerg toteaa.

Maaliskuussa turvapaikanhakijoita tulikin enää kaksi. Huhtikuussa heitä oli kuusi, toukokuussa yksi ja kesäkuussa ei yhtäkään.

Suomen ja Venäjän sopimus päättyi lokakuussa. Päivi Nerg sanoo, ettei turvapaikanhakijatilanne ole heikentynyt sen jälkeen vaan pysynyt normaalitilassa, joka vallitsi ennen ”häiriötilanteen” alkua.

Maahanmuuttoviraston mukaan tulijoita oli lokakuussa yksi, marraskuussa kahdeksan ja nyt joulukuussa tähän mennessä kaksitoista.

Organisoitua toimintaa

Poikkeuksellista turvapaikanhakijapiikkiä on syytetty Venäjän johdon tietoiseksi painostuskeinoksi. Esimerkiksi kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa arvioi jo tammikuussa, että kyse on Venäjän presidentti Vladimir Putinin hyväksymästä turvallisuuspalvelu FSB:n operaatiosta, ja varoitti Venäjän kanssa tehtävien sopimusten seurauksista. FSB vastaa Venäjän rajavalvonnasta.

Verkkouutiset kysyi Päivi Nergiltä, mikä on sisäministeriön käsitys erikoisen ilmiön syistä.

– Syitä on varmasti useita. Mutta kaikki ovat spekulaatiota, hän vastaa.

Nergin mukaan toiminta oli ”alusta lähtien organisoitua”.

– Kenen toimesta, ei yksiselitteistä vastausta. Saimme kiinni rikollistaustaisia tahoja, kuljetusporukoita, näkyi yksittäisiä hotelleja, Nerg luettelee.

Hän huomauttaa lisäksi, että turvapaikanhakijoiden tulo rajoittui vain Sallaan ja Raja-Jooseppiin, ei millekään muista ylityspaikoista.

Ilmiö alkoi ensin Norjasta ja siirtyi sitten Suomeen. Tässä vaiheessa tilannetta seurattiin, joten aivan täydestä yllätyksestä Suomen viranomaisille ei ollut kyse.

Kansliapäällikön mukaan tulijoiden haastatteluissa nousi esiin myös Venäjän taloudellinen tilanne ja se, ettei siellä myönnettäviä oleskelulupia jatkettukaan. Tulijoiden joukossa oli myös koko maan läpikulkeneita. He käyttivät Venäjää väylänään Eurooppaan.

Syitä voi Päivi Nergin mukaan arvailla, mutta nämä faktat ovat Suomessa tiedossa. Hän korostaa, että asia otettiin ”naapurikollegoiden” kanssa nopeasti esiin sekä ministeri- että virkamiestasolla.

– Neuvoteltiin, haastettiin, nostettiin esille voimallisesti ilmiön outous ja vakavuus heti joulukuussa.

Hänen mukaansa poliisi ja rajaviranomaiset ovat ottaneet kiinni rikollistahoja niin Suomen kuin Venäjänkin puolella. Itärajalta tulleet pantiin myös turvapaikkatutkinnassa etusijalle ja ne, joilla esimerkiksi oli jo valmiiksi viisumi naapuriin, palautettiin nopeasti.

Lue myös: Joka neljäs itärajalta tulleista turvapaikanhakijoista sai jäädä

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)