Verkkouutiset

Naakkaparvet tuhoavat sadon hetkessä – ainoa keino on tuhota naakat

Kansanedustaja kysyy naakkojen aiheuttamien vahinkojen estämisestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) toteaa kirjallisessa kysymyksessään tehneensä vuonna 2014 vastaavan kysymyksen naakkojen aiheuttamista tuhoista. Tilanne on hänen mukaansa vain huonontunut sen jälkeen, ja rauhoittamispäätös pitäisi perua.

– Naakkojen rauhoittaminen on johtanut niiden kannan rajuun kasvuun. Samalla naakkojen aiheuttamat vahingot ovat moninkertaistuneet. Useiden satojen naakkojen parvet saavat aikaan merkittävää tuhoa jopa taloudellisesti, Timo Heinosen kysymyksessä todetaan.

– Lukumäärät kasvavat entisestään, kun vilja alkaa tähkiä. Suuret naakkaparvet tuhoavat satoa tienvarsilta parhaimmillaan kilometrien matkoilta ja asettuvat tämän jälkeen keskemmälle peltolohkoja. Viljaa tuhoutuu muutamissa päivissä kymmeniä hehtaareja. Suomalaisen maatilan keskikoko on hieman yli 30 hehtaaria. Tässä siis puhutaan merkittävästä ongelmasta.

– Naakat tuhoavat myös peltojen laidalla olevia rehupaaleja. Lisäksi naakkaparvet tuhoavat satoa kotitarvepuutarhoissa sekä palstoilla. Näissä tapauksissa koko sato tuhotaan hetkessä.

Kasvimaiden ympärille viritetyt verkot tai pelotteet eivät kansanedustajan mukaan tehoa naakkoihin.

– Ainoa todellinen keino tuhotöiden vähentämiseksi olisi naakkojen tuhoaminen. Naakkaparvet kerääntyvät rakennuksien katoille ja riippuen kattomateriaalista tuhoavat rakennuksia. Esimerkiksi pärekattoiset rakennukset hajoavat muutamassa vuodessa naakkaparvien takia, Heinonen sanoo.

– Naakkojen määrän suuri kasvu ja siitä aiheutuvat haitat ovat viime vuosien aikana olleet runsaasti esillä. Kuitenkaan tietoon ei ole tullut ainuttakaan konkreettista toimenpidettä, jolla naakkakantojen kasvua olisi yritetty estää tai hidastaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)