Traktorit vyöryvät Helsinkiin – "maatalousyrittäjillä on todellinen hätä"

Viljelijät valmistelevat mielenilmausta Helsinkiin perjantaina 11. maaliskuuta.

  • LKS 19981103, FARMERS; LAPPEENRANTA , EASTERN FINLAND : The Finnish farmers blockade Nuijamaa, one of Finland's border crossings to Russia with tractors Nov03 in prostest at policies which is says threaten the country's agriculture.  LEHTIKUVA / ri Raimo Poutanen

    Traktorimarssi vuosimallia 1998.

    ()

MTK toteaa, että maatilojen tilanne on heikoin vuosikymmeniin.

– Monet tilat ovat kuilun partaalla, kun tuloista on pudonnut keskimäärin yli puolet. Pahimmillaan tuloja ei synny lainkaan, ja perheet jäävät köyhyysloukkuun. Maanviljelijät ovat joutuneet maailmanpolitiikan maksumiehiksi. Viljelijät epäilevät, että päättäjiltä puuttuu taito tai kyky ymmärtää maatalouden ahdinkoa, järjestö sanoo tiedotteessaan

MTK:n johtokunta käsitteli maatalouden kriisiä tiistaina ja päätti antaa täyden tukensa viljelijöiden marssille Helsinkiin.

– Viesti kentältä on otettava vakavasti. Maatalousyrittäjillä on todellinen hätä. Emme voi katsoa sivusta, kun nuoretkin viljelijät joutuvat laittamaan lapun luukulle, sanoo MTK:n johtokunta.

Maataloustuotteiden markkinahinnat ovat laskeneet rajusti. Kokonaisvaikutusten arvioidaan olevan vuositasolla 250–300 miljoonaa euroa. Maataloustukia leikattiin yli 70 miljoonalla eurolla viime vuonna ja maksatuksia lykättiin 250 miljoonan euron osalta puolella vuodella.

Summat voi laittaa mittakaavaan vertaamalla sitä Luonnonvarakeskuksen mukaan maatalouden kokonaislaskelmaan, jonka mukaan maataloudesta syntyi yrittäjätuloa 592 miljoonaa euroa vuonna 2014.

MTK:n mukaan "kamelinkaulan katkaisi Maatalousviraston päätös siirtää jälleen viljelijätukien maksatuksia viikoilla eteenpäin".

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.