Verkkouutiset

MT: Etujärjestöt valmiita Sipilän neuvotteluihin yhteiskuntasopimuksesta

Etujärjestöt ovat valmiita keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän ehdottamiin yhteiskuntasopimusneuvotteluihin ennen hallituksen muodostamista, kertoo Maaseudun tulevaisuus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ehdotti Maaseudun tulevaisuudessa perjantaina, että yhteiskuntasopimuksesta neuvoteltaisiin heti vaalien jälkeen ennen hallituksen muodostamista.

Etujärjestöt ovat tähän valmiita, mutta ne epäilevät kuitenkin, pystytäänkö neuvotteluja käymään ennen hallituksen muodostamista. Järjestöjen puheenjohtajat ihmettelevät, kenellä olisi valta edustaa valtiota neuvotteluissa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on valmis neuvotteluihin.

– Nyt tarvitaan todella laaja ohjelma, jolla saamme kustannuskilpailukyvyn kuntoon, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi Maaseudun tulevaisuuden mukaan.

Häkämies tulkitsee, että Sipilän ehdotus työnantajamaksujen alentamisesta kahdella prosentilla tarkoittaisi Emu-puskureihin turvautumista. Häkämiehen mukaan ehdot puskureiden käyttöön ottamiseksi alkavat nykytilanteessa täyttyä.

Työmarkkinajärjestöt neuvottelevat samaan aikaan kasvu- ja työllisyyssopimuksen kolmannesta vuodesta. EK on valmis jatkamaan kasvu- ja työllisyyssopimusta vuodella, mikäli päätökset työrauhasta edistyvät. SAK:lle ensisijainen asia on sopia voimassa olevan kasvu- ja työllisyyssopimuksen jatkosta kesäkuun puoliväliin mennessä.

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lyly vastasi Sipilä ehdotukseen, että tilanne katsotaan vaalien jälkeen uudelleen. SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola sanoi, että ”varmaankin osallistutaan tällaisiin neuvotteluihin, jos kutsu tulee”.

Myös Akava, MTK ja Suomen yrittäjät ovat periaatteessa valmiita tulemaan Sipilän neuvotteluihin.

Sipilä hahmotteli, että neuvoteltavana olisivat ensimmäisen työntekijän palkkaaminen, työaikapankit, koeajan pidentäminen neljästä kuuteen kuukauteen ja työeläkemaksun alentaminen väliaikaisesti kahdella prosentilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)