Verkkouutiset

Helsinkiin suunnitteilla moskeija ja monitoimikeskus

Kolme järjestöä on perustamassa säätiötä, joka suunnittelee monitoimikeskusta ja moskeijaa Helsinkiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen Muslimiliitto, Suomen Musliminaiset sekä Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS aikovat perustaa säätiön, jonka tehtävänä olisi kulttuurien ja uskontojen välisen vuoropuhelun edistäminen sekä monipuolisten palvelujen tarjoaminen.

Säätiön perustajat haluavat rakentaa kaikille kaupunkilaisille avoimen monikulttuurisen kohtaamispaikan sekä moskeijan suomalaisille muslimeille. Hankkeen tarkoitus on edistää muslimien yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa, ehkäistä syrjäytymistä ja kannustaa nuoria kouluttautumaan.

Suomi on viimeisten vuosikymmenten aikana muuttunut monikulttuurisemmaksi ja eri uskontokuntien edustajien määrä on lisääntynyt. Esimerkiksi muslimeja on Suomessa tällä hetkellä noin 65 000.

Hankkeessa on kolme osaa: toiminta- ja palvelukeskus, koulutus- ja konferenssikeskus sekä moskeija. Monitoimikeskus jakautuu kaikille kaupunkilaisille avoimiin palveluihin, kuten liikunta- ja harrastustiloihin, sekä kansainväliseen kokous- ja konferenssikeskukseen. Moskeijaan olisi myös avoin pääsy.

Rakennuksesta halutaan arkkitehtonisesti moderni ja edustava, ja hankkeesta aiotaan järjestää laaja kansainvälinen arkkitehtikilpailu.

Monitoimikeskusta johtamaan on perusteilla suomalainen ja Suomen lakien mukaan toimiva itsenäinen säätiö, jonka hallinnosta vastaavat suomalaiset toimijat.

Hankkeen käynnistystä on tukenut Bahrain. Kokonaisrahoitukseen tarvitaan kuitenkin useita tahoja, jotka hyväksyvät säätiön itsenäisen suomalaisen toiminnan.

FOKUS ry:n puheenjohtaja ja pitkän linjan diplomaatti Ilari Rantakari sanoo, että keskuksen ydintavoite on auttaa muslimien, erityisesti lasten ja nuorten, yhdenvertaisuutta osana suomalaista yhteiskuntaa sekä tarjota monipuoliset edellytykset niin paikalliselle kuin kansainväliselle kulttuurien ja uskontojen väliselle vuoropuhelulle.

– Suomessa muslimeilta puuttuu kaikille avoin kohtaamispaikka. Hankkeen tarkoitus on tukea eri kansalaisryhmien rakentavaa rinnakkaiseloa ja yhteistyötä. Keskuksen konferenssitilat mahdollistavat mittavan koulutustoiminnan. Tiloja voivat käyttää myös näyttelyjen järjestäjät, vierailevat tutkijat, kansalaisjärjestöt ja muut toimijat, hän sanoo järjestöjen tiedotteessa.

Suomen Muslimiliiton puheenjohtaja Pia Jardin mukaan keskuksen keskeinen tavoite on ehkäistä syrjäytymistä ja tukea muslimien täysipainoista elämää suomalaisina muslimeina.

– Suomessa on merkittävä muslimiväestö, joka haluaa toimia yhteiseksi hyväksi ja olla mukana rakentamassa suomalaista yhteiskuntaa. On meidän jokaisen etu, että kaikki voivat osallistua yhteiskuntaelämään tasavertaisina kansalaisina. Keskus olisi turvallinen kohtaamispaikka etenkin nuorille, hän sanoo.

Jardin mukaan hankkeen tavoite on tukea yhteiskuntarauhaa ja eri kulttuurien rakentavaa vuorovaikutusta pitkällä aikavälillä.

– Kaikki mukana olevat tahot ovat ehdottoman sitoutuneita tähän tavoitteeseen, hän sanoo.

Myös Helsingin Diakonissalaitos osallistuu säätiön ja hankkeen suunnitteluun.

– Diakonissalaitoksella näemme hankkeen monella tapaa erittäin kiinnostavana. Suomi on monikulttuurinen. Kulttuurien ja uskontojen ymmärtäminen sekä niiden välinen vuoropuhelu vahvistavat koko yhteiskuntaamme, tukevat sen eheyttä ja rauhaa, sanoo Diakonissalaitoksen säätiön johtaja Olli Holmström.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)