Verkkouutiset

Mielenterveysseura: Väliaikainen oleskelulupa pitää palauttaa käyttöön

Väliaikaisen oleskeluluvan poistaminen on johtamassa yhteiskunnan ulkopuolelle sysättyjen paperittomien määrän kasvuun, varoittaa Suomen Mielenterveysseura.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ilman oleskelulupaa Suomessa asuvien tilanne on Suomen Mielenterveysseuran mukaan erityisen toivoton, ja heidän kokemansa rasismi ja viharikokset jäävät piiloon.

– Väliaikaisen oleskeluluvan poistaminen on johtamassa yhteiskunnan ulkopuolelle sysättyjen ns. paperittomien määrän kasvuun, Mielenterveysseuran liittohallitus muistuttaa tuoreessa kannanotossaan.

Monien kantasuomalaisten on seuran mukaan vaikea ymmärtää, miksi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet eivät poistu Suomesta. Seura kuitenkin huomauttaa, että kotiinpaluu on monelle täysin mahdotonta.

– Väliaikaisen oleskeluluvan palauttaminen estäisi vastakkainasettelun kärjistymistä edelleen ja helpottaisi sekä ihmisten auttamista että viranomaisten työtä, Mielenterveysseura painottaa.

Se olisi seuran mielestä myös tärkeä signaali päätöksentekijöiden halusta toimia vihapuheen ja rasismin kitkemiseksi.

Vihan ja suvaitsemattomuuden ilmapiiri heikentää seuran mukaan hyvinvointia koko suomalaisessa yhteiskunnassa. Pelko ja vastakkainasettelu, vihapuhe ja suoranaiset viharikokset lisäävät sekä muualta Suomeen muuttaneiden että kantasuomalaisten turvattomuutta.

– Erilaisuuden ja yksilöllisyyden hyväksyminen on tärkeä hyvinvointiyhteiskunnan rakennuspuu ja edellytys lasten hyvälle kasvulle ja koko yhteiskunnan menestykselle. Turvapaikanhakijoiden ohella erityisen haavoittuvia pelon ja vihan värittämälle ilmapiirille ovat lapset ja nuoret, Mielenterveysseuran kannanotossa todetaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)