Kansanedustaja haluaa selityksen: Miksi lähes kaikki somalien turvapaikkahakemukset hyväksytään?

Perussuomalaisten Leena Meri ihmettelee, hakeutuvatko Suomeen tosiaan kaikkein hädänalaisimmat Somalian kansalaiset.

  • LKS 20160202 LKS 20150512  Kansanedustajat Ozan Yanar (vihr.)  ja Leena Meri (ps.) eduskunnan täysistunnossa 12. toukokuuta 2015. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

    Leena Meri.

    ()

Kansanedustaja varatuomari Leena Meri kysyy tiedotteessaan selitystä maahanmuuttovirastolta. Sen turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoi alkuviikosta, että Suomessa afganistanilaisista turvapaikan saa keskimäärin 68 prosenttia, irakilaisista 85 prosenttia ja somalialaisista peräti 94 prosenttia.

Luvut poikkeavat selvästi muun Euroopan hyväksymisprosenteista.

– Somalien turvapaikkahakemukset hyväksytään lähes sataprosenttisesti. Käsittämätöntä! Onko tosiaan niin, että Suomeen hakeutuvat kaikkein hädänalaisimmat Somalian kansalaiset? Tänne Pohjolan perukoille?, Leena Meri toteaa.

– Onko muu Eurooppa Suomea julmempi vai olemmeko vain käsittämättömän hyväuskoisia? Tuskin kaikkein hädänalaisimmat jaksavat Suomeen asti vaeltaa turvapaikan saadakseen, jättää matkalla monta turvallista maata väliin. Maahanmuuttoviraston on avattava menettelynsä kansalaisille.

Meren mukaan lukujen varjossa on vihdoin saatettava pohjoismaiset turvapaikkakriteerit samalle viivalle.

– Voin vain kuvitella, miten näitä lukuja luetaan ja jaetaan Somaliassa, Irakissa ja Afganistanissa. Meidän täytyy tehdä selväksi, ettei Suomesta saa turvapaikkaa sen helpommin kuin muualtakaan Euroopasta. Muuten olemme pulassa, hän painottaa.

Hänen mukaansa budjetin kasvattamisen "tarkoitus ei ollut tehdä maahanmuuttovirastosta hyväksymisautomaattia. Hakemusten käsittelyn täytyy olla kansainvälisesti vertailukelpoista. Mikä on turvapaikkayksikön johtaja Revon vastuu tilanteesta?".

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.