Verkkouutiset

Matti Vanhanen: Yhteiskuntasopimuksesta tulossa ”tingitty versio”

Keskustan ryhmäjohtaja Matti Vanhanen ei usko yhteiskuntasopimuksen täyttävän viiden prosentin kilpailukykyloikkaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen arvioi, että yhteiskuntasopimuksen viiden prosentin kilpailukykytavoitteesta joudutaan tinkimään.

– Jos sopimus syntyy, en usko sen täyttävän ihan sitä viiden prosentin tavoitetta. Se on tingitty versio siitä hallituksen alkuperäisestä tavoitteesta, Vanhanen sanoo Verkkouutisille.

Vanhasen mukaan tingittykin yhteiskuntasopimus saattaa tuoda ”ihan hyvän tuloksen”:

– Toisaalta jos tämä tapahtuu sovussa, se tuo kyllä lisäarvoa verrattuna siihen, että asiat tapahtuisivat erittäin suuren instituutioiden välisen yhteenoton kautta.

Vanhasen mukaan sopimuksella itsellään voi olla ilmapiiriä vakauttava vaikutus, mutta loppupeleissä sisältö ratkaisee, kun pohditaan sopimuksen merkitystä tälle hallitukselle.

– Kun mennään kohti vaalikauden loppua, sitä enemmän merkitsee sopimuksen sisältö. Mikä tulee olemaan sen aito vaikutus reaaliseen kilpailukykyyn.

Vanhasen mukaan yhteiskuntasopimuksen vaikutus julkiseen talouteen keskipitkällä aikavälillä tulisi tarkkaan laskea. Jos kilpailukykytavoitteesta joudutaan sopimuksessa tinkimään, hallituksen olisi paikallaan arvioida mahdollisia tätä korvaavia toimenpiteitä.

– Jos kilpailukyky ei tarpeeksi parane, onko sitten löydettävissä jotain ihan uutta lähestymistapaa, jossa hallitus ja eduskunta vielä pystyisivät toimimaan? Ja tällä en tarkoita työmarkkinakysymyksiä. Jos yhteiskuntasopimus syntyy, ehkä olennaisinta on, että työmarkkinoihin liittyvät asiat on sovittu siinä.

Vanhasen mukaan poliittisen vallan tontille jää tässäkin tapauksessa vielä yritysten rahoitustoimintaan ja ylipäänsä pääomamarkkinoiden toimivuuteen liittyviä kysymyksiä, kuinka investointeihin ja riskinottoon voidaan vaikuttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)