Verkkouutiset

Matti Vanhanen Nato-päätöksestä: Ei syytä muuttaa nykyistä linjaa

Keskustan presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Matti Vanhasen mielestä pienelle maalle jatkuvuus on tärkeää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Pienen maan ei pidä muuttaa strategiaansa muuta kuin painavin perustein. Tämäkään selvitys ei anna syitä muuttaa hallitusohjelman linjauksia, joiden mukaan Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa, joka toteuttaa käytännönläheistä kumppanuutta Naton kanssa ja ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä. Suomen kannattaa pitää tämä liikkumatila itsensä käsissä, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen kommentoi perjantaina julkaistua Nato-selvitystä.

Hän kehuu selvitystä realistiseksi, ulkopuolisin silmin tehdyksi arvioksi Nato-jäsenyyden vaikutuksista Suomelle ja lähialueellemme.

Vanhanen pitää oikeana, että selvityksessä painotetaan Suomen ja Ruotsin välistä yhteistyötä. Hän muistuttaa, että viime kädessä maat kuitenkin päättävät itse ratkaisuistaan.

– Erityisen osuvana pidän arviota: Pohjimmiltaan kyse olisi suurstrategian muuttamisesta, joka vaatii huolellista harkintaa. Pienet maat eivät usein muuta ulkopolitiikkansa perussuuntaviivoja. Niille jatkuvuus on merkittävämpi asia kuin suurvalloille, Vanhanen toteaa.

– Jatkoa silmällä pitäen keskustelussa on tärkeää arvioida myös Naton viidennen artiklan tuomia velvollisuuksia, ei vain sen tuomaa turvaa. Toivon, että ulko- ja turvallisuuspolitiikasta voidaan käydä asiallista ja vakavaa keskustelua, Vanhanen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)