Verkkouutiset

Sunnuntaisuomalainen: Luteista tullut yhä vastustuskykyisimpiä

Luteet leviävät entistä nopeammin Suomessa, Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalainen kertoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lutikoiden häätäminen käy vuosi vuodelta vaikeammaksi, sillä tuholaiset sietävät nykyisiä torjunta-aineita hyvin.

Torjunta-alan yrittäjien mukaan Yhdysvalloissa ja Australiassa on ludekantoja, joihin nykyiset aineet eivät tehoa ja ilmiö on levinnyt Suomeenkin. Tällä hetkellä jo liki puolet kohteista on sellaisia, joihin torjunta-aineet pystyvät huonosti.

Luteiden kasvava sietokyky johtaa yhä vahvempien torjunta-aineiden käyttöön.

Suomessa luteiden torjuntaan voidaan käyttää vain yhtä torjunta-ainetta eli synteettistä pyretroidia. Vielä vuonna 2007 luteita vastaan oli käytössä toinenkin aine, mutta se kiellettiin sittemmin ympäristölle vaarallisena.

Luteiden leviäminen työllistää alan yrittäjiä. Esimerkiksi Raksystems Anticimexin kotikäynnit kasvoivat 2 560 prosenttia, vuodesta 2007 tähän päivään. Yhtiön tuotepäällikkö Jussi Tuomi kertoo uusia tapauksia ilmenneen viime vuonna 20-30 viikottain.

Asiantuntijoiden mukaan lutikat pääsevät leviämään, koska ihmiset matkustelevat paljon, eikä syöpäläisiä tunnisteta helposti . Huonekalujen ja tavaroiden kierrätyskin levittää lutikoita. Kirppikseltä ostettu sohva voi olla lutikoiden saastuttama.

”Joskus ihmiset laittavat kirjaimellisesti vahingon kiertämään. Lutikkaisia huonekaluja ja jopa lastenvaunuja on myyty nettikirppiksillä”, kertoo tuholaistorjuntayrittäjä Taisto Eronen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)