Verkkouutiset

Puhemies Lehtomäki-tilanteesta: Eduskuntaan ei pidä suhtautua niin että tullaan ja mennään

Tulevan kansanedustajan heti haluamaan vapautukseen suostuminen valtiosihteeriyden perusteella tulee eduskunnan harkittavaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan Paula Lehtomäki nousee varasijalta Olli Rehnin jälkeen kansanedustajaksi. Lehtomäki kuitenkin pyytää saman tien eduskunnalta vapautusta, jotta voi pysyä pääministeri Juha Sipilän valtiosihteerinä.

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) johti täysistunnossa puhetta, kun tieto Lehtomäen aikeista tuli.

– Minulla ei kauheasti viisaita sanoja siitä ole. Muuta kuin se, jota meillä on selvitetty ja tutkittu, että tehtävä hänen täytyy ottaa vastaan – mutta voihan hän sitten siitä vapautusta pyytää, Maria Lohela toteaa tuoreeltaan Verkkouutisille.

Vapautuspyyntö tullee eduskunnan puhemiesneuvoston eteen ehkä ensi vuoden puolella.

– En ole tätä itse vielä harkinnut. Täytyy vähän katsoa, kenelle niitä vapautuksia on myönnetty ja millä perusteella. Siitä varmasti sitten käydään keskustelua.

– Ei eduskuntaan pidä suhtautua sillä tavalla että tämä olisi läpihuutojuttu. Silloin kun vaaleissa ehdolle asettuu, silloinhan tavoitteena on se, että on kansanedustajana – se vaihtoehto pitää silloin aina pitää mielessä.

– Tietenkin tilanteet muuttuvat. Mutta ei eduskuntaan pidä suhtautua niin, että tullaan ja mennään aivan niin kuin tahdotaan, puhemies jatkaa.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavolan mukaan selvää on, että Paula Lehtomäen on Olli Rehnin varasijalla olevana otettava kansanedustajan tehtävä ensin vastaan.

– Vapautuksen sitten harkitsee eduskunta. Puhemiesneuvosto tekee ehdotuksen ja eduskunta sitten päättää, Maija-Leena Paavola sanoo.

– Se on eduskunnan harkinnassa. Siinä on pitkä käytäntö tietysti, onhan näitä vapautuksia myönnetty. Täytyy katsoa sitä käytäntöä.

Paavola huomauttaa, että valtiosihteeriys valtioneuvoston kansliassa on ilmeisesti kansliapäällikköön rinnastettava tehtävä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)