Verkkouutiset

Lakimiesliitto perää päättäjiltä valintoja oikeuslaitoksen säästöistä

Suomen Lakimiesliiton toiminnanjohtaja Jorma Tilander vaatii poliittisilta päättäjiltä selkeitä valintoja oikeuslaitoksen säästöesitysten äärellä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jorma Tilanderin mukaan viime viikolla julkaistu Euroopan neuvoston tutkimus kertoo jälleen, mihin suuntaan Suomi on menossa oikeuslaitoksen toimivuuteen tehtävissä satsauksissa.

Euroopan neuvoston viimeisin European Judicial Systems -tutkimus kertoo muun muassa, että Suomi panosti vuonna 2012 tuomioistuimiin, syyttäjiin ja oikeusapuun yhteensä 67 euroa asukasta kohti, kun Ruotsissa vastaava luku oli 107 euroa.

– Ruotsi panostaa pelkkään tuomioistuinlaitokseensa yhtä paljon kuin Suomi koko oikeudenhoitoon, Tilander sanoo.

Suomen ero läheisimpään verrokkimaahan on kasvanut dramaattisesti kahden vuoden takaisesta tutkimuksesta.

– Ruotsin järjestelmä on meidän kanssamme vertailukelpoisin. Edellisessä tutkimuksessa maiden välinen kuilu oli jo todella iso, lähes 30 euroa per asukas. Nyt se on 40 euroa ja tämä kehitys on tapahtunut kahdessa vuodessa, Tilander hämmästelee.

– Satsaus oikeuslaitokseen vaikuttaa koko yhteiskunnan ja talouden tehokkuuteen. Saamme kyllä halvempaa oikeusturvaa, mutta hintana on, että se on huonompaa. Asiat ruuhkautuvat, ihmiset ja yritykset eivät saa oikeutta. Ei oikeuslaitosta voi ottaa itsestäänselvyytenä, Tilander sanoo.

Hän kiinnittää huomiota myös jokaisen Suomen 27 käräjäoikeuden laamannin allekirjoittamaan yhteiseen kannanottoon, jonka he toimittivat eduskuntaan aiemmin tällä viikolla.

– On todella harvinaista, että päällikkötuomarit yhteisellä kannanotolla vetoavat suoraan poliittisiin päättäjiin. Tämäkin osoittaa, kuinka vakava tilanne on. Tuomioistuinten päälliköt tietävät, mitä heidän johtamissaan yksiköissä tapahtuu. Tuomarit ja muu henkilökunta on uupumassa juustohöylään. Kansalaiset siitä lopulta kärsivät.

Jorma Tilanderin nykymeno ei voi jatkua.

– Niin kuin oikeusministeriökin tuoreessa tulevaisuuskatsauksessaan toteaa, oikeusturvan rapautuminen on uhka yhteiskunnalle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)