Verkkouutiset

Kiinteistötyönantajat: Kunnille säästöjä kiinteistöpalvelujen ulkoistuksilla

"Kunnat saavuttaisivat noin 400 miljoonan euron säästöt, mikäli ne tuottaisivat kiinteistöpalvelunsa samalla tehokkuudella kuin yksityinen sektori."
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Näin sanoo Kiinteistötyönantajien tuore hallituksen puheenjohtaja Juhapekka Joronen.

– Esimerkiksi Espoon kaupungin tavoittelemat kymmenen miljoonan euron säästöt kiinteistöpalveluissa eivät tule onnistumaan ilman ulkoistuksia, Joronen sanoo tiedotteessaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hänen mielestään kunnat voisivat ottaa mallia valtiolta, joka on ulkoistanut merkittävän osan kiinteistöpalveluistaan yksityisten palveluntarjoajien hoidettaviksi.

– Valtio on kiinnittänyt enemmän huomiota tavoiteltavaan lopputulokseen kuin palvelujen tuotantotapaan ja hintaan. Henkilöstön ja asiakkaiden tyytyväisyys sekä kestävä kehitys ja kokonaistaloudellisuus ovat olleet avainasemassa palvelujen järjestämisessä, Joronen sanoo.

Kiinteistötyönantajien vuonna 2013 teettämän selvityksen mukaan suomalaisissa kunnissa suuri osa kiinteistöjen ylläpito- ja käyttäjäpalveluista tuotettiin kuntien omana työnä.

Näin siitä huolimatta, että suurin osa (73 %) selvitykseen vastanneista kuntapäättäjistä piti kiinteistöpalveluita tukipalveluina ja ainoastaan kahdeksan prosenttia kannatti palvelujen järjestämistä kunnan omana työnä. Tällä hetkellä toteutetuista ulkoistuksista siivouksen osuus on noin 20 prosenttia ja kiinteistöhuollon noin 35 prosenttia.

Jorosen mukaan kiinteistön hoidon ja ylläpidon merkitys tunnistetaan kunnissa, mutta kuntapäättäjistä reilu kolmannes uskoo virheellisesti, että ulkoistukset kasvattaisivat kiinteistöpalvelujen kustannuksia.

– Ulkoistukset parantavat kustannusten ennakoitavuutta ja läpinäkyvyyttä sekä palvelujen laatua ja johdettavuutta. Monessa tapauksessa myös henkilöstön työtyytyväisyys on noussut ulkoistamisen myötä, kun tukipalvelurooli on muuttunut ydintoiminnaksi, toteaa Kiinteistötyönantajien toimitusjohtaja Pia Gramén.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)