Verkkouutiset

Kosmos-2553 laukaistiin Plesetskin kosmodromilta 5. helmikuuta 2022. / mil.ru

Ydinaseuhka sadoille satelliiteille – tämä oli Kremlin Kosmos-2553-koe

Venäjän uusi avaruushanke on aiheuttanut kasvavaa huolta Yhdysvalloissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän kerrotaan laukaisseen avaruuteen juuri ennen Ukrainan sodan alkua satelliitin, jonka oli tarkoitus kokeilla uudessa avaruusaseessa käytettäviä komponentteja.

Kremlin uskotaan suunnittelevan satelliittien vastaista laitetta, joka voitaisiin mahdollisesti varustaa ydinaseella. Toisen teorian mukaan kyseessä olisi ydinkäyttöinen avaruusalus.

Wall Street Journal -lehden haastattelemien hallintolähteiden mukaan suunnitelma on aiheuttanut viime kuukausina yhä kasvavaa huolta presidentti Joe Bidenin hallinnossa ja kongressissa. Moskovassa halutaan asejärjestelmä, joka antaisi kyvyn tuhota ydinräjäytyksellä satoja satelliitteja matalalla kiertoradalla.

Kosmos-2553-testisatelliitti laukaistiin 5. helmikuuta 2022. Se kiertää edelleen Maata epätavallisella kiertoradalla. Yhdysvallat uskoo satelliitin tehneen salaista tutkimus- ja kehitystyötä uutta asejärjestelmää varten, vaikka siitä ei ole ydinkäyttöisiä komponentteja. Kremlin väitettä laitteen tieteellisestä tarkoituksesta ei pidetä uskottavana.

Konfliktitilanteessa uusi asejärjestelmä voisi uhata sekä kaupallisia että asevoimien satelliitteja. Kohteena voisivat olla myös tuhannet SpaceX:n Starlink-minisatelliitit, jotka ovat kriittisen tärkeitä Ukrainan asevoimille.

Osa WSJ:n lähteistä kuvailee Kosmos-2553:tä aseen prototyypiksi, mutta muut uskovat, ettei hanke ole vielä niin pitkällä. Kreml on kiistänyt väitteet avaruusaseista. Presidentti Vladimir Putin sanoi helmikuussa, että Venäjä on aina vastustanut ydinaseiden sijoittamista avaruuteen.

Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasa luokittelee Kosmos-2553:n Venäjän asevoimien mahdolliseksi tutkatiedustelusatelliitiksi. NPO Mashinostrojenija -yhtiön suunnittelema laite laukaistiin Plesetskin kosmodromilta.

Yhdysvallat ja Japani esittivät huhtikuussa YK:n turvallisuusneuvostossa päätöslauselmaa, jossa olisi vahvistettu kaikkien maiden sitoutuminen vuoden 1967 avaruuden yleissopimukseen. Venäjä kaatoi sen veto-oikeudellaan ja perusteli asiaa sillä, ettei päätöslauselmassa puhuttu kaikkien avaruusaseiden kiellosta.

Venäjä on kieltäytynyt satelliittiaseita koskevista kahdenvälisistä keskusteluista Yhdysvaltojen kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)