Varoitus Suomen euro-erosta: "Sitten lähin ystävämme olisi Vladimir Putin"

Taloustieteen professori Sixten Korkman muistuttaa, ettei valtio voi vaihtaa valuuttaa kuin paitaa.

  • LKS 20151024 Aalto-yliopiston professori Sixten Korkman Helsingin kirjamessuilla 24. lokakuuta 2015. Korkman julkisti Väärää talouspolitiikkaa -kirjansa torstaina. LEHTIKUVA Antti Aimo-Koivisto

    Sixten Korkman.

    ()

Paavo Väyrysen tuorein missio on luotsata Suomi ulos rahaliitosta. Onko hankkeessa järkeä”, Aalto yliopiston taloustieteen professori Sixten Korkman kysyy Helsingin Sanomien kolumnissaan.

Hän viittaa pitkän linjan keskustalaispoliitikon uuteen puoluehankkeeseen. Verkkouutiset on kertonut siitä muun muassa tässä.

Sixten Korkmanin mukaan Suomi liittyi aikanaan Euroopan rahaliittoon poliittisista syistä. Tällä hetkellä eurojäsenyydestä on hänen mielestään enemmän haittaa kuin hyötyä.

”EMU on kuitenkin vaikeasti peruttava avioliitto. Rahaa ei vaihdeta niin kuin pukua tai paitaa. Tähän polkuriippuvuuteen on painavia syitä”, Korkman toteaa.

Professorin mukaan modernimarkkinatalous ei pärjää päivääkään ilman toimivaa ja luotettavaa maksujärjestelmää. Suomen maksujärjestelmä on tällä hetkellä Euroopan keskuspankin ylläpitämä niin sanottu Target-järjestelmä.

”Eurosta eroaminen edellyttäisi uuden maksujärjestelmän rakentamista. Se olisi vaativa ja aikaa vievä tehtävä”, Korkman muistuttaa.

Mikäli eurosta lähdettäisiin, olisi uusi markka myös jonkin aikaa väistämättä euron rinnakkaisvaluutta. Se aiheuttaisi Sixten Korkmanin mukaan omat ongelmansa.

”Pankit ja muut yritykset pyrkisivät suojaamaan valuuttapositioitaan, mikä aiheuttaisi suuria pääomaliikkeitä ja runsaasti keinottelua. Pääomaliikkeistä ja pankkeja olisi säädeltävä ankarasti”, hän listaa.

Myös lukemattomat euromääräiset sopimukset aiheuttaisivat päänvaivaa.

”Millä kurssilla euromääräiset vaateet voisi konvertoida markkamääräisiksi? Osapuolten vastakkaisista intresseistä syntyisi lukemattomia oikeuskäsittelyjä. Tämä olisi juristien paratiisi ja kaikkien muiden helvetti.”

Korkman kuvaa Suomen eroa eurosta ”poliittiseksi pommiksi, joka järkyttäisi koko Eurooppaa”.

”Sen jälkeen Suomen lähin ja kenties ainoa ystävä olisi Vladimir Putin”, Korkman lataa.

”Unohdetaan koko juttu. Rahaliitto on saatava toimimaan aiempaa paremmin. Ja Suomen pitää oppia elämään rahaliiton vaatimusten kanssa. Tästä on syytä viestittää myös työmarkkinajärjestöjen neuvottelijoille”, Korkman vastaa kysymykseensä Paavo Väyrysen hankkeen järkevyydestä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.