Verkkouutiset

Sixten Korkman: Brexit on tyhmä mutta ymmärrettävä, koska joku häviää globalisaation

Liian vapaat markkinat ja globalisaatio johtavat populismin nousuun. Tarvitaan valtioiden väliintuloa, sanoo Sixten Korkman.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Taloustieteilijä Sixten Korkman katsoo, että Brexit eli Britannian ero EU:sta aiheuttaa eniten harmia briteille itselleen. Hänen mielestään saarivaltio teki ”tyhmästi”, kun se päätti erota.

Äänestystulos johtui perimmältään siitä, että globalisaatio murjoo keskiluokkaa ja vähemmän koulutettuja, Korkman arvioi. Tämä taas tekee Brexitistä ymmärrettävämmän.

– Ei se kaikkien kannalta ollut tyhmä ratkaisu, kyllä globalisaatiolla on kärsijänsä. Monet menettävät työpaikkansa. On ymmärrettävää, että heillä ei ole mitään menetettävää.

Kun globalisaatio yhdistyy uusliberalistiseen eli vapaita markkinoita painottavaan talouspolitiikkaan, syntyy Korkmanin mukaan pulmia. Työt siirtyvät maista toisiin, eikä uusia työpaikkoja synny vanhojen tilalle.

Hänen mielestään valtioiden pitää tässä tilanteessa puuttua markkinoiden toimintaan ja helpottaa globalisaation kärsijöiden elämää.

– Tarvitaan julkisen talouden väliintuloa ja turvaverkkoa.

Käytännössä tämä tarkoittaa Korkmanin mukaan pohjoismaista hyvinvointivaltiota, joka tarjoaa koulutusta ja sosiaaliturvaa. Britanniassa ja Yhdysvalloissa ei ole toimittu näin, minkä vuoksi britit äänestivät Brexitin puolesta ja Yhdysvallat saattaa valita Donald Trumpin presidentiksi.

– Vähemmän markkinoita, enemmän valtiota. Markkinatalouden voimme hyväksyä mutta pitää siinä olla muutakin.

Korkman ennustaa, että Brexitin vaikutukset jäävät lopulta pienemmiksi kuin pelätään. Se heikentää sisämarkkinoiden toimintaa, mutta todennäköisesti löytyy uusia keinoja tehdä vanhat asiat.

Eniten vahinkoa aiheutuu Britannialle itselleen. Se saa toisaalta päätösvaltaa takaisin, mikä oli EU-eroa vaativien tavoitteena, mutta toisaalta menettää enemmän vaikutusvaltaa Brysselissä tehtäviin päätöksiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)