Verkkouutiset

Anna Kontula: Poliisille tulossa jättirekisteri seksin myyjistä

Kansanedustajan mukaan uusi laki johtaa seksin ostajien telekuunteluun ja kymmenien tuhansien seksityöntekijöiden rekisteröintiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituksen antama lakiesitys muuttaa rikoslakia niin, että parituksen kautta ihmiskaupan kohteena olevan henkilön kanssa tapahtuva seksi on rangaistavaa myös silloin, kun tekijällä on syytä epäillä henkilön olevan ihmiskaupan kohde.

Vasemmistoliiton Anna Kontulan mukaan lakimuutoksen heikkouksiin kuuluu, että se on mahdotonta toteuttaa ilman kattavaa seksityöntekijöiden kontrollia. Tästä kertovat hänen mukaansa Ruotsin kokemukset.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Seksin ostajat ovat puhelimessa ja netissä yhteydessä seksityöntekijöihin. Kansanedustajan mukaan laki antaa ”aika laajat” telekuunteluvaltuudet.

– Tämän lain seurauksena syntyisi, jos ei nyt suunnitelmallista rekisteriä, niin ainakin paljon melko johdonmukaisia havaintomerkintöjä seksiä myyvistä ihmisistä, Anna Kontula totesi tiistaina eduskunnassa.

– Telekuunteluoikeuksien ongelma on, että sitä kautta poliisille ja viranomaisille syntyy havaintomateriaalia seksiä myyvistä henkilöistä.

Kontulan mukaan heitä on vuosittain noin 8 000. Heistä melkoinen osa on suomalaisia.

– Se tarkoittaa, että kymmenessä vuodessa meillä on kymmeniä tuhansia entisiä seksin myyjiä tässä maassa. Entisestä seksin myynnistä kertovien tietojen olemassaolo jossakin antaa hirveän hyvän pohjan erilaisille väärinkäytöksille, kiristämisille, rekisterien joutumiselle vääriin käsiin ja niin pois päin, Kontula jatkoi.

Hänen mielestään nykylainsäädäntö asiassa ei toimi, mutta ”se ei parane kasaamalla lisää kiviä reppuun. Pitää etsiä joitain täysin toisenlaisia toimintatapoja”.

Kontula totesi itse kannattavansa dekriminalisointimallia, jossa erillistä lainsäädäntöä ei tarvita ”kuin korkeintaan ensi vaiheessa parituksen osalta”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)