Verkkouutiset

Virheellistä tietoa kirkkoon liittyneiden eroluvuissa

Kirkon tutkimuskeskus oikoo Eroakirkosta.fi-sivuston tiistaina tiedottamia kirkosta eroamista koskevia lukuja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eroakirkosta.fi-sivusto tiedotti tiistaina kirkkoon liittyneiden uusista eroamisista. Kirkon tutkimuskeskuksen mukaan tiedote sisälsi useita virheitä, jotka johtuivat käytetyistä virheellisistä laskentatavoista.

Eroakirkosta.fin mukaan evankelis-luterilaiseen kirkkoon liittyneistä joka kolmas eroaa saman vuoden aikana. Sen sijaan kirkosta eronneista tulee vuoden loppuun mennessä katumapäälle vain kaksi prosenttia. Viidessä vuodessa noin puolet liittyjistä on palvelun mukaan eronnut.

– Sivuston laskelmissa kirkon omia liittymistilastoja vuodelta 2015 on verrattu Tilastokeskuksen antamaan lukuun Suomessa asuvista Suomen kansalaisista, jotka eivät olleet jäseniä vuoden 2014 lopussa. Tämä päättely vie vääriin johtopäätöksiin, sanoo Kirkon tutkimuskeskus.

Sivuston laskelmissa käytetyistä luvuista puuttuvat muun muassa henkilöt, jotka kuuluvat kirkkoon, mutta ovat vuonna 2015 muuttaneet ulkomaille. Vastaavasti luku sisältää niitä kirkon jäseniä, jotka ovat muuttaneet Suomeen vuonna 2015. Näissä luvuissa ei myöskään paljastu pidemmällä aikavälillä tapahtuva jäsenyyksien edestakainen liike.

– Esimerkiksi vuonna 2014 kirkosta eronneista 3200 henkilöä liittyi vuonna 2015 kirkkoon uudelleen, Kirkon tutkimuskeskus sanoo.

Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Kimmo Ketola muistuttaa, että oikea tieto siitä, kuinka paljon kirkkoon liittyneistä eroaa saman vuoden aikana, voidaan saada vain liittämällä eroamiset ja liittymiset yksittäisiin henkilöihin.

– Tämä onnistuu kirkon jäsentietojärjestelmän Kirjurin avulla. Sen perusteella vuonna 2015 kirkkoon liittyneistä saman vuoden aikana erosi 3 143 henkilöä eli 18 prosenttia liittyneistä. Vastaavasti kirkosta eroamisensa jälkeen 509 henkilöä eli yksi prosentti eroajista liittyi takaisin kirkon jäseneksi. Vuonna 2012 vastaavat osuudet olivat 12 prosenttia ja kaksi prosenttia, Ketola selittää.

Ketolan mukaan yksi jäsenyyden edellä kuvattua edestakaista liikettä selittävä tekijä on kirkolliset toimitukset.

– Joku saattaa liittyä lyhyeksi aikaa jäseneksi saadakseen oikeuden lapsensa kastamiseen, kummina toimimiseen tai kirkolliseen vihkimiseen. Koska kirkollisveron maksaminen perustuu jäsenyyteen vuoden lopussa, on myös mahdollista, että joku eroaa kirkosta vuoden viimeisinä päivinä ja liittyy takaisin vuoden alussa, hän arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)