Verkkouutiset

Keskustan Kärnä vaatii nuuskan vapauttamista kotimaan markkinoille

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) on lähtökohtaisesti tyytyväinen luonnokseen uudesta tupakkalaista, mutta huolissaan siitä, että nuuskan osalta ei olla korjaamassa mitään - päinvastoin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Mikko Kärnä sanoo, että muuskan osalta tilannetta ollaan ainoastaan pahentamassa uusilla kaavailluilla tuontirajoituksilla. Tämä voi hänen mukaansa johtaa pahimmillaan vakavaan ammattirikollisuuteen asian ympärillä.

– Nuuska tulisi vapauttaa Suomen markkinoille, koska se on ainoa realistinen mahdollisuus lopettaa laiton kauppa ja samalla estää laillisen kaupan verotuottojen valuminen Ruotsiin, hän toteaa tiedotteessaan.

On arvioitu, että harmaan talouden piirissä liikkuva nuuska aiheuttaa valmisteveroina Suomelle vuosittain 26-42 miljoonan euron menetykset.

– Tähän lukuun ei luonnollisesti ole laskettu laillisesti omaan käyttöön tuodun nuuskan aiheuttamia taloudellisia menetyksiä. Suomi menettää varovaisestikin arvioiden satojen miljoonien eurojen verotuotot vuosittain tilanteessa, jossa meillä ei olisi siihen varaa, muistuttaa Kärnä.

Nuuskan myynti kiellettiin Suomessa Suomen EU-jäsenyyden myötä, mutta Ruotsi sai asiassa erivapauden. Asian muuttaminen vaatisi EU:n notifioimista asiasta.

– Asiaa kannattaisi kuitenkin yrittää nyt, kun tupakkalakia ollaan muutenkin uudistamassa. Vaikka nuuska ei terveellistä olekaan, ei sen ole kuitenkaan todettu tehdyissä tutkimuksissa aiheuttavan syöpää. Ja vaikka lähtisimmekin siitä, että nuuskalla on negatiivisia kansanterveydellisiä vaikutuksia, ei ole mitään järkeä antaa verotulojen valua ulkomaille, sanoo Kärnä.

Hän sanoo kannattavansa kaikkien tupakkatuotteiden aiheuttamien sairauksien ja haittojen ehkäisemistä, mutta sanoo samalla, että nuuskan tapauksessa näitä haittoja ehkäistäisiin tehokkaimmin vapauttamalla sääntelyä. Jos nuuska tuotaisiin kotimaan markkinoille, tulisi sitä Kärnän mielestä myydä samoilla ehdoilla ja rajoituksilla kuin tupakkaakin.

Tupakkalaki on uudistumassa ja se on tällä hetkellä lausuntokierroksella. Hallituksen esitys uudesta tupakkalaista on tarkoitus antaa loppuvuodesta.

Lue myös: Sähkösavukkeet tulevat Suomessa laillisiksi, nettitilaaminen ja makuaineet laittomiksi

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)