Verkkouutiset

Huono työllisyystilanne näkyy: Opintotukea karhutaan takaisin aiempaa vähemmän

Kela on lähettänyt päätösehdotukset opintotuen takaisinperinnästä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Noin 33 500 opintotuen saajaa ansaitsi yli vuositulorajan vuonna 2013. Tämä on 3,3 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

– Opintotuen riittävyys, tulorajojen muutokset ja työllisyystilanne vaikuttavat perintäehdotusten määrään, toteaa suunnittelija Inka Kiviharju Kelan opintotukiryhmästä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Näyttäisikin siltä, että huono työllisyystilanne on vähentänyt opiskelijoiden työssäkäyntiä ja opintotuen takaisinmaksuehdotusten määrää, hän jatkaa.

Opintotukea sai vuonna 2013 noin 326 200 opiskelijaa. Heistä 33 512:lla tulot olivat Verohallinnolta saatujen tietojen mukaan suuremmat kuin opintotukilain mukainen vuosituloraja. Tämä on noin kymmenen prosenttia kaikista opintotuen saajista.

Keskimäärin takaisin maksettavaa yhtä opiskelijaa kohti tulee 1 309 euroa. Päätösehdotusten mukaisten perintöjen yhteismäärä on noin 44 miljoonaa euroa.

Vuosi sitten Kela lähetti maksuehdotuksia noin 34 600 opiskelijalle ja perittävä määrä oli 45,3 miljoonaa euroa.

Opintotuen vuosituloraja määräytyy sen mukaan, kuinka monelta kuukaudelta opiskelija on nostanut opintotukea. Jos opiskelija nostaa tukea yhdeksältä kuukaudelta, hänellä saa olla muita tuloja enintään 11 850 euroa vuodessa. Opintotuen saajien keskimääräiset veronalaiset tulot vuonna 2013 olivat 7 732 euroa ilman opintotukea.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)