Verkkouutiset

EU-parlamentin istunto Strasbourgissa 24. huhtikuuta 2024. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / FREDERICK FLORIN

Venäjä-skandaali EU-parlamentin vasemmistoryhmässä: Meppi auttoi vakoojaa

Irlantilainen Clare Daly on Euroopan yhtyneen vasemmistoryhmän jäsen ja hakee jatkokautta kesäkuun EU-vaaleissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Irlantilainen europarlamentaarikko Clare Daly on toiminut välikätenä venäläisen vakoojan ja irlantilaisen puolisotilaallisen järjestön jäsenen yhteydenpidossa, uutisoi brittilehti The Times.

Lehden mukaan Daly on välittänyt venäläiselle vakoojalle irlantilaisen miehen yhteystiedot. Miestä pidetään vastuussa niin sanotusta Omagh’n pommi-iskusta. Pohjois-Irlannissa elokuussa 1998 tapahtuneessa autopommi-iskussa kuoli 29 ihmistä. Miestä uhkaa luovuttaminen terrorismisyytteiden perusteella.

The Timesin mukaan Daly helpotti pommi-iskusta syytetyn irlantilaisen Liam Campbellin sekä venäläisen agentin Algirdas Paleckisin keskinäistä yhteydenpitoa. Liettuan turvallisuusviranomaiset ovat syyttäneet Paleckisia tietojen välittämisestä Kremlille.

The Sunday Times ja Dossier -keskus ovat seuranneet Paleckisin tapausta useiden vuosien ajan. Tutkimukset ovat vahvistaneet, että Daly toimitti vakoojalle sähköpostiosoitteen, josta Campbell voitiin tavoittaa marraskuussa 2021 sen jälkeen, kun agentti oli ehdottanut olevansa valmis auttamaan irlantilaista tasavaltalaista.

Paleckis oli myöhemmin kirjeenvaihdossa suoraan Campbellin kanssa ja tarjoutui toimimaan välikätenä ihmisiin, jotka voisivat auttaa Campbellia, jos hän joutuisi vankilaan. Paleckis oli tuolloin kotiarestissa. Campbell kävi kamppailua, ettei häntä luovutettaisi Liettuaan, missä hän oli etsintäkuulutettuna terrorismisyytteiden vuoksi. Syytteet hylättiin lopulta.

Yhteydenpito tapahtui, kun Venäjän tiedustelupalvelu yritti luoda yhteyksiä tasavaltalaisiin puolisotilaallisiin järjestöihin osana laajempia pyrkimyksiä horjuttaa Euroopan unionia.

Europarlamentaarikko Daly kieltäytyi kommentoimasta asiaa The Timesille. Kun lehti lähestyi häntä, Daly kieltäytyi ottamasta vastaan kirjettä, jossa oli aihetta koskevia kysymyksiä. Hän kieltäytyi toistuvasti vastaamasta suoraan hänelle esitettyihin kyselyihin.

The Sunday Times on aiemmin paljastanut Dalyn roolin Paleckisin vapauttamiskampanjassa, jossa annettiin Moskovalle tietoja liettualaisista upseereista ja tuomareista. Tämä liittyy niin sanottuun tammikuun 13. päivän tapaukseen, jossa venäläisiä viranomaisia syytettiin osallisuudesta Neuvostoliiton sotilaalliseen väliintuloon Liettuan pääkaupungissa Vilnassa tammikuussa 1991.

Daly, hänen poliittinen liittolaisensa Mick Wallace ja latvialainen europarlamentaarikko Tatjana Zdanoka auttoivat nostamaan Paleckisin tapauksen pinnalle vuosina 2021–2022 järjestämällä mielenosoituksia, sosiaalisen median kampanjoita sekä antamalla julkisia lausuntoja.

Daly totesi Euroopan parlamentille, että Paleckis nostettiin syytteeseen ilman ”todisteita”. Daly ja Wallace matkustivat kahdesti Liettuaan Zdanokan kanssa.

Myös Zdanokaa syytetään yhteistyöstä Venäjän kanssa. Zdanokan väitetään työskennelleen Venäjän FSB:n kanssa vuodesta 2005, minkä hän kiistää.

Dublinista kotoisin oleva Daly on ollut meppinä vuodesta 2019 ja on ehdolla kesäkuun alussa pidettävissä europarlamenttivaaleissa.

Daly ja Wallace edustavat ’Independents 4 Change’ -nimistä puoluetta. He ovat EU-parlamentissa Euroopan yhtyneen vasemmistoryhmän jäseniä. Suomesta ryhmään kuuluu vasemmistoliiton europarlamentaarikko.

Myös vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen on nostanut viestipalvelu X:ssä esiin Dalyn ja Wallacen toimia EU-parlamentissa.

Daly ja Wallace muun muassa äänestivät maaliskuussa 2022 EU-parlamentissa Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyksen tuomitsevaa päätöslauselmaa vastaan. Yhteensä 13 henkilöä äänesti tuolloin päätöslauselmaa vastaan, joista seitsemän EU-parlamentin vasemmistoryhmän jäseniä.

– Heidän näkemyksiään voi varmasti luonnehtia monin sanoin, mutta kohteliaasti heitä voi kuvata vähintään Venäjän ja Putinin ymmärtäjiksi, Tynkkynen kirjoittaa X:ssä.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)