Verkkouutiset

Seurakuntalainen: Juutalaisjärjestöä ei hyväksytty Maailma kylässä -festivaalille

Juutalainen Keren Kajemet -yhdistys suljettiin ulos Helsingissä viikonloppuna järjestetystä Maailma kylässä -festivaalilta, kertoo Seurakuntalainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kahtena edellisenä vuonna Keren Kajemet Finland ry (KKF) on mahtunut Maailma kylässä -festivaaleille. Tänä vuonna järjestön hyllytti festivaalia järjestävä kehityspoliittinen asiantuntijajärjestö Kepa ry. Maailma kylässä -festivaalia on järjestetty vuodesta 1995 ja se on yksi suurimpia festivaaleja Suomessa.

Kepan ohjelmajohtaja Outi Hannulan mukaan viime vuonna Keren Kajemet -järjestön mukanaolosta valitettiin. Sen jälkeen Kepa alkoi tutkia järjestön toimintaa Israelissa.

– Otimme yhteyttä hyvin moniin eri toimijoihin, ja keräsimme tietoa Israelin kansallisrahastoon liitetyistä ihmisoikeusrikkomuksista. Olemme luottaneet sellaisiin tahoihin ja ihmisoikeusjärjestöihin, jotka eivät itse ole osallisia Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa. Syntynyt kokonaiskuva oli sellainen, että kansallisrahaston toiminta ei kaikilta osin vastaa niitä arvoja, joita me edustamme.

Outi Hannulan mukaan järjestön toiminnassa on paljon hyvää, mutta siinä on myös toinen puoli. Kepan saamien tietojen mukaan järjestö on muun muassa ollut osallisena toimenpiteissä, joissa ihmisiä häädetään, kyliä tuhotaan ja päälle istutetaan metsää.

Juutalainen kansallisrahasto (Keren Kayemeth LeIsrael, Jewish National Fund), johon Suomen osasto KKF kuuluu, kerää varoja muun muassa metsänistutus- ja vesiprojekteihin.

– Korostan sitä, että päätös koski vain tätä järjestöä ja sen toiminnan yhtä osa-aluetta. Toivoisimme, että Helsingin juutalainen seurakunta olisi festivaaleilla mukana, Hannula sanoo.

Hannulan mukaan Maailma kylässä -festivaalille on tulossa vuosittain enemmän näytteilleasettajia, kuin niille mahtuu. Osa jätetään pois myös eettisistä syistä.

KFF kiistää rikkomukset

KKF:n puheenjohtaja Ethel Salutskij kiistää syytökset juutalaisen seurakunnan julkaisemassa Hakehila-lehdessä. Hän moittii myös Kepaa epämääräisiin lähteisiin luottamisesta.

Salutskij kertoo saaneensa kattojärjestöltä Jerusalemista kirjeen, jossa todistetaan, että syytökset järjestöä vastaan eivät pidä paikkaansa. KKL kuuluu myös YK:n hyväksymiin kansalaisjärjestöihin, jonka toiminnassa on mukana beduiineja ja arabeja. Järjestöllä on myös eri etnisten ryhmien välien parantamiseen tähtääviä projekteja.

Maailma kylässä -festivaali kokoaa satoja eri näytteilleasettajia. Viime vuonna tapahtumaan osallistui myös Palestiina-foorumi, jonka kerrotaan jakaneen tapahtumassa Lähi-idän karttoja, joista Israel puuttui. Palestiina-foorumi on mukana myös tänä vuonna.

Hannula toteaa, että mukana on satoja toimijoita, joten kaikkien jakamiin materiaaleihin ei ole mahdollista tutustua etukäteen.

– Heti kun kuulin tästä kartasta, otin selvää asiasta. Ymmärsin, että kartalla ei haluta sanoa, että juutalaiset tulisi karkottaa alueelta tai että kyse olisi sodanlietsonnasta tai antisemitismistä. Siksi sitä ei kielletty.

Hannula ei koe, että Kepa asettaisi näytteilleasettajat eriarvoiseen asemaan.

– Meillä on samat periaatteet kaikille. On selvää, että jos vaikkapa jokin palestiinalaisten asiaa ajava järjestö toimii tavalla, jota me emme voi hyväksyä, me toimimme sen suhteen samalla tavalla kuin nyt Keren Kajemetin tapauksessa, Outi Hannula painottaa.

Lue myös: ”Sananvapautta ei voi paloitella. Sitä joko on tai ei ole” – Kepalle arvostelua

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)