Verkkouutiset

Miksi varusmies voi joutua matkustamaan tuntikausia junan lattialla?

Kansanedustajat jättivät kirjallisen kysymyksen varusmiesten matkustuspaikoista VR:n junissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Varusmiehet saattoivat kotimatkoja tehdessään viime vuoteen asti vaihtaa varuskunnassaan kirjoitetut paperiset litterat eli tarkastuslipukkeet kaukojunien paikkalippuihin. Nyt puolustusvoimien ja VR:n sopimuksen myötä varusmies ei enää saa junaan paikkalippua.

Keskustan kansanedustajat Markku Pakkanen ja Mikko Savola ovat jättäneet tuhansia varusmiehiä koskettavasta asiasta kirjallisen kysymyksen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Varsinkin suosituimmissa junavuoroissa ja pidemmillä matkoilla paikkaa joutuu vaihtamaan pahimmillaan joka pysäkillä tai istumaan kokonaan käytävällä, vaunun rappusissa tai tavaran säilytystiloissa, edustajat kuvailevat varusmiehiä junissa.

– Huomioitava on, että pitkiä matkoja kotoa varuskuntaan kulkevien määrä on kasvanut, koska varuskuntien määrää on vähennetty.

Uudessa järjestelmässä varusmieskortti toimii junalippuna, jonka konduktööri tarkistaa kuten muutkin junaliput. Varusmiehet matkustavat junan Eko-luokassa vapaina olevilla istumapaikoilla. Paikkaa ei voi varata.

– VR:n mukaan vaikka kaikki istumapaikat olisivat varattuja, junan käytävillä voi matkustaa turvallisesti, kunhan huolehtii, että laukut eivät tuki kulkuteitä. Jos matkustajamäärä junassa on käymässä liian suureksi, konduktööri voi rajoittaa junaan pääsyä ja ohjata varusmiehiä seuraaviin juniin, joissa tilaa on enemmän. Varusmiesten kertomusten mukaan useamman tunnin junamatkan voi joutua viettämään kokonaan lattialla.

Kansanedustajat kysyvät ”onko hallitus alkanut toimiin varmistaakseen varusmiesten kelvolliset matkustusolot ja mahdollistaakseen istumapaikkojen paremman saatavuuden”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)