Kansanedustaja haluaa laittomien lakkojen sakot satakertaisiksi

Kokoomuksen Harri Jaskarin mielestä AKT:ta varten tarvitaan hallitukselta varmaan kilpailukykypaketin beta-versio.

 • LKS 20070102 KUVITUSTA STT Paperiliitto saa kovat lakkosakot /// LKS 20050428 ANJALANKOSKI - PAPERITEOLLISUUS - LAKKO: Paperiliiton ammattiosastot päättivät eilen pysäyttää kaikki Suomen paperi- ja sellutehtaat perjantaiaamuun asti vauhdittaakseen neuvotteluja. Työntekijät marssivat ulos vastalauseena Stora Enson päätökselle pitää Anjalankosken tehdas pysähdyksissä ja lopettaa palkanmaksu perjantaiaamuun asti. SAK:lainen Paperiliitto ilmoitti torstaina, että se uhkaa reilun kahden päivän mittaisella lakolla toukokuussa, jos uusista työehdoista ei sitä ennen päästä sopuun. Torstaina Stora Enso Anjalan paperitehtaalla oli hiljaista lakon johdosta. //// Tens of thousands of workers on Thursday threatened to close down the Finnish paper and pulp industry for two days next month if no agreement is reached in labor talks with employers. The workers speeded up the talks by closing paper factories on wednesday and thursday. Stora Enso paper mills in Anjalankoski were empty on thursday 28th April 2005.
LEHTIKUVA / JAAKKO AVIKAINEN 2005

  Paperitehtaan pysäyttäminen työtaistelulla työehtosopimuksen ollessa voimassa on laitonta.

  ()
 • LKS 20151204 Kokoomuksen Harri Jaskari eduskunnan täysistunnossa 4. joulukuuta 2015. LEHTIKUVA Vesa Moilanen

  Harri Jaskari.

  ()

Kansanedustaja Harri Jaskari (kok.) kirjoittaa viikkokirjeessään viidettä kertaa alkaneista yhteiskuntasopimusneuvotteluista. Hän sanoo kysyneensä SAK:n puheenjohtaja Lauri Lylyltä "syntyykö Suomeen uusi sananlasku: viides kerta toden sanoo".

Jaskarin mielestä neuvotteluista annetut lausunnot eivät valitettavasti ole rohkaisevia sopimuksen syntymisen kannalta.

– Ensimmäisenä tuli mieleen, pelataanko tässä taas Mustaa Pekkaa? Musta Pekka oli jäämässä EK:n syliin, mutta sehän tekikin yllättävän avauksen: Mitä sen väliä, vaikka AKT ei suostukaan neuvottelemaan. SAK:n oli pakko tehdä vastaveto ja ilmoittautua neuvottelupöydän ääreen nopeasti, Harri Jaskari toteaa.

– Toiseksi SAK ilmoitti, että neuvotteluraamit ovat todella ahtaat. Tässä kysynkin, miten yhdistetään seuraava tosiasia: Suomi tarvitsee radikaaleja rakenteellisia uudistuksia ja neuvotteluraami on olematon? Kuka ottaa vastuun siitä, että Suomi ei kaadu? Ehkä oikea vastaus tähän on maan hallitus.

– Kolmanneksi ammattiyhdistysliikkeet huusivat yhteen ääneen, että paikallisen sopiminen on otettava mukaan neuvottelupöytään. Tässä yhteydessä olen jo yhtenä kysymysmerkkinä: Meinaavatko keskusjärjestöt sopia paikallisesta sopimisesta? Halutaanko ammattiliitoille jokaiseen sopimukseen veto-oikeus? Ei kuulosta kovin paikalliselta!

Hänen mukaansa sekä Suomen Yrittäjät että EK kiirehtivät onneksi sanomaan, että paikallisen sopimisen lainsäädäntö tehdään hallituksen piirissä – se ei ole yhteiskuntasopimuksen asialistalla.

– Ammattiyhdistysliikkeen hanakkuus neuvotteluihin taitaakin liittyä siihen, että se pelkää paikallisen sopimisen vievän heiltä valtaa.

Jaskarin mukaan tämän jälkeen on vielä tapaus AKT.

– Mitä tehdään, mikäli kaikki muut ovat valmiit allekirjoittamaan uuden uljaan sopimuksen Suomen uudesta noususta, mutta AKT sulkee Suomen vientiväylät, hän kysyy.

– Tähän painajaiseen hallituksen pitää varmaan valmistella kilpailukykypaketin beta-versiota. Kyllä nyt pitää jo reilusti puhua laittomien lakkojen sakkojen satakertaistamisesta. Toiseksi ammattiyhdistysten jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuus on jo menneen talven lumia.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.