Verkkouutiset

”Puolustusvoimien tarkka-ampujille ostotuki Sakon aseen hankintaan”

Kansanedustaja Ari Jalonen (ps.) on huolissaan Sakon kiväärituotannosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ari Jalonen toteaa kirjallisessa kysymyksessään, että Riihimäellä sijaitsevat Sakon tehtaat ovat Suomelle huoltovarmuustekijä, ja niiden toimintaedellytykset on turvattava huoltovarmuuden säilyttämiseksi.

Jalosen mukaan Suomen johtava asevalmistaja Sako on kasvu-uralla ja valmisti viime vuonna ennätykselliset 105 000 kivääriä. Sakon valmistamat aseet menevät pääosin siviilikäyttöön, kuten metsästykseen, mutta Sakon TRG-sarjaa on käytössä myös poliiseilla ja puolustusvoimilla.

Suurin osa Sakon valmistamista aseista menee vientiin, ja noin 3 prosenttia jää kotimaiseen käyttöön.

– Sakon asevalmistuksen säilyminen Suomessa on tärkeää paitsi työllisyyden myös huoltovarmuuden näkökulmasta. Sakon omistaa nykyään italialainen Beretta, joten asevalmistuksen säilyminen Suomessa edellyttää sitä, että tämä on myös Berettan kannalta liiketaloudellisesti järkevä ratkaisu, Jalonen toteaa.

Jalonen huomauttaa, että Sakolla on jo jonkin aikaa ollut vaikeuksia saada vientilupia siviiliaseille, kun Suomen viranomaiset tulkitsevat vientisäädöksiä muita EU-maita tiukemmin.

– Sako Oy on neuvotellut tästä tilanteesta viranomaisten kanssa. Pahin uhkakuva lienee se, että vientihankaluudet johtavat aseenvalmistuksen siirtymiseen pois Suomesta. Suomen viranomaisten onkin jatkossa otettava huomioon Sakon osuus huoltovarmuustekijänä ja turvattava aseenvalmistuksen ja sen osaamisen säilyminen Suomessa, hän sanoo.

Lisäksi Jalosen mielestä täytyy huolehtia siitä, että puolustusvoimien tarkka-ampujat sekä reservissä olevat tarkka-ampujat saavat riittävästi harjoitusta aseenkäytössä, erityisesti puolustusvoimien käyttämän Sakon TRG-42 -kiväärin osalta.

– Esitän Sakon TRG-kivääreiden ostotukea tarkka-ampujille niin puolustusvoimissa kuin reservissäkin. Tämä on valtion taloudelle pieni asia, mutta Suomelle merkittävä asia, Jalonen sanoo.

Lue myös: Aamuposti: Tuotantoa lähdössä Riihimäeltä Italiaan – syynä Suomen lupapolitiikka

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)